Antena 3 CNN Actualitate Producătorii de energie electrică din România, obligaţi să vândă ieftin către Republica Moldova

Producătorii de energie electrică din România, obligaţi să vândă ieftin către Republica Moldova

Guvernul a decis: producătorii de energie din România, obligaţi să vândă energie electrică la preț redus Republicii Moldova.

Producătorii de energie electrică din România, obligaţi să vândă ieftin către Republica Moldova
Sursa foto: Profimedia Images
13 Oct 2022   •   12:21

Totul a fost parafat printr-o ordonanţă de urgenţă semnată de ministrul Energiei, Virgil Popoescu. Iniţiativa Bucurestiului vine după ce Ucraina a oprit orice exporturi de energie eletrică către moldoveni.

În şedinţa de Guvern de ieri a fost aprobată OUG 119 prin care sunt plafonate preţurile la energie electrică pentru furnizorii selectaţi de Guvernul Republicii Moldova să achiziţioneze energie de pe piaţa din România şi să o distribuie consumatorilor moldoveni.

Preţul este plafonat, la fel ca în România, la 450 de lei pentru un MWH, adică 90 de euro pentru un MWH.

Totodată, Republica Moldova va primi din partea României un grant de circa 50 de milioane de lei, echivalentul a zece milioane de euro, ca să poată depăşi criza energetică cu care se confruntă.

De asemenea, Hidroelectrica şi Energocom au semnat deja un contract de furnizare în valoare de 100 MWH. Astfel, în această noapte începe furnizarea de energie electrică dinspre România către Republica Moldova.

×
Subiecte în articol: energie electrică
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close