Antena 3 CNN Actualitate Prof. dr. Dafin Mureșanu: De ce nu mai putem spune „ți-a murit şi ultimul neuron”

Prof. dr. Dafin Mureșanu: De ce nu mai putem spune „ți-a murit şi ultimul neuron”

Prof. dr. Dafin Mureșanu: De ce nu mai putem spune „ți-a murit şi ultimul neuron”
25 Iul 2017   •   09:29

Accidentul vascular cerebral (AVC) este cea mai serioasă problemă de sănătate şi una dintre principalele cauze de mortalitate în România. Cu toate acestea, creierul uman nu încetează să ne uimească prin complexitatea lui, astfel că unele dintre persoanele care au suferit un AVC reuşesc să îşi revină singure, fără asistenţă medicală.

Cum funcţionează „maşinăria” din cutia craniană, ce se întâmplă în creierul unui om în timpul unui AVC și care este potenţialul său de a se metamorfoza a explicat, pentru Jurnalul Naţional, profesor doctor Dafin Mureșanu, şeful Departamentului de Neuroştiinţe din cadrul Universităţii de Medicină si Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj şi, totodată, președintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei și Neuroplasticităţii (SSNN).

Monica Cosac: Un accident vascular cerebral provoacă anumite daune, să le spunem aşa, la nivelul creierului. Din exterior, cei care se află în preajma unei persoane care a suferit un AVC pot observa fie o asimetrie a feţei, fie pierderi de memorie, deficienţa de a vorbi ori de a merge, sau chiar paralizia unei părţi a corpului. Dar ce se întâmplă, de fapt, în creierul unui om în timpul unui AVC, cum apar aceste dizabilităţi?

Prof. dr. Dafin Mureşanu: În primul rând, într-un accident vascular avem o ischemie focală, adică sângele nu mai circulă într-un anumit teritoriu şi asta - dacă nu mai este oxigen şi glucoză - scade foarte mult capacitatea şi şansa de supravieţuire a ţesutului cerebral, pentru că neuronii sunt numai o componentă. În creier, nu neuronul este predominant; avem de 10 ori mai multe celule gliale şi de 15 ori mai multe celule endoteliale (vase). Şi toate aceste entităţi suferă.

Citește restul interviului pe jurnalul.ro.

×
Subiecte în articol: interviu
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close