Antena 3 CNN Actualitate Profesorul român închis 8 ani în China a ajuns acasă în ziua de Paşte: "E cea mai fericită zi din viaţa mea!"

Profesorul român închis 8 ani în China a ajuns acasă în ziua de Paşte: "E cea mai fericită zi din viaţa mea!"

Profesorul care a rămas blocat în Shanghai din cauza carantinei a ajuns acasă, chiar în ziua de Paşte. După un drum care a durat trei zile, dascălul Marius Balo care și-a petrecut ultimii opt ani într-o închisoare din China pentru o fraudă de 80 de dolari a aterizat pe aeroportul din Cluj.

Profesorul român închis 8 ani în China a ajuns acasă în ziua de Paşte: "E cea mai fericită zi din viaţa mea!"
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    25 Apr 2022   •   16:58

Marius Balo, clujeanul condamnat în China la opt ani de închisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari, a ajuns în România.

Profesorul a fost eliberat la finalul lunii Martie, însă din cauza restricţiilor COVID a fost închis într-o cameră de hotel.

Acesta a fost primit de unchiul său, iar la sosire, profesorul a spus că este cel mai fericit moment din viaţa lui.

Marius Balo: "E cea mai fericita zi din viaţa mea"

"Doar prin prisma faptului că am visat atât de mult la acest moment , îl tot pregăteam psihic, zile şi săptămâni si luni şi în sfarsit, în acest moment în care reuşesc să-l traiesc, situatia este ireală. Poate şi din cauza faptului că de trei zile nu am reuşit să închid ochii, mă simt ca şi cum...Mi-e greu să exprim în cuvinte, sunt asa de fericit.

Privind în acest moment la cei 8 ani care au trecut, îmi dau seama că aşa au trebuit să se întâmple lucrurile. Nu simt niciun fel de stângere de inimă sau de amărăciune. A fost greu, într-adevăr. Am trecut prin momente extrem de delicate", a mărturisit Marius Balo, în exclusivitate la Antena 3.

8 ani de închisoare pentru o "fraudă" de 80 de dolari

Cazul lui Marius Balo a fost prezentat de avocatul Eugen Iordăchescu. În 2019, într-o conferinţă de presă, acesta a vorbit despre profesorul universitar şi antreprenorul clujean care din 2014 era închis într-o închisoare din China. Avocatul spunea atunci că Balo este chinuit şi forţat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracţiune de faudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari.

„De mai bine de 5 ani, un profesor şi antreprenor din Cluj, Marius Baolo, în vârstă de 38 de ani, este închis în condiţii inumane şi supus unor tratamente degradante într-o închisoare de maximă siguranţă din China. Statul român, prin MAE, Ministerul Justiţiei, Preşedinţia României, ignoră suferinţele acestuia şi refuză să răspundă cererilor acestuia, familiei sale şi avocaţilor. Între timp, cetăţeanul român este forţat să lucreze 12 ore pe zi doar pentru a-şi câştiga dreptul la cele două linguri de orez distribuite zilnic ca hrană în închisoare. Marius Balo a fost arestat în 28 martie 2014 pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală şi condamnat la 8 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari”, a spus, în 2019, Iordăchescu.

Potrivit acestuia, Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010 şi a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing, unde a ocupat funcţia de trainer.

Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

„Procurorii chinezi au susţinut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără ca acesta să ştie că suma provenea din comiterea unei infracţiuni. În exact aceeaşi situaţie s-a aflat şi un cetăţean britanic, care primise aceeaşi sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenţiei eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China. Situaţia românului a fost însă radical diferită, în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el un infractor”, a explicat avocatul clujean.

×
Subiecte în articol: Marius Balo China Paste profesor Cluj
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close