Antena 3 Actualitate Profesori cu salarii tăiate şi chirii reduse - efectele dezastrului de la bac

Profesori cu salarii tăiate şi chirii reduse - efectele dezastrului de la bac

06 Iul 2011   •   23:37
Profesori cu salarii tăiate şi chirii reduse - efectele dezastrului de la bac
Sursa foto: Foto: Videonews

După rezultatele dezastruoase de la Bac, profesorii s-ar putea alege cu salariile tăiate. Nu cei ai căror elevi au ratat examenul. Ci dascălii de la facultăţi. Pentru că, în toamnă, numărul de studenţi va fi la jumătate. Şi tot din cauza rezultatelor de la Bac, piaţa imobiliară se va clătina uşor. Preţul chiriilor o va lua în jos.

În toamnă, facultăţile vor duce o luptă aprigă pentru studenţi. Dacă după prima sesiune de admitere nu-şi vor ocupa măcar jumătate din locuri, universităţile vor lua măsuri drastice.

"Vom reduce salariile", spune Corina Dumitrescu, rector la Universitatea Dimitrie Cantemir.

"Vor exista cadre universitare sub semnul întrebării pentru anul viitor", a adăugat Florina Mohanu, director de comunicare la ASE.

Singura salvare a universităţilor va fi sesiunea din toamnă pe care aproape toate facultăţile o vor organiza. Chiar şi aşa, numărul de studenţi va fi mai mic decât acum un an.

"Sunt scăderi de 20%, depinde de specializări", a declarat prof. univ. dr. Ovidiu Folcuţ, rector la Universitatea Româno-Americană.

"Va fi o scădere sensibilă, luând în considerare sesiunea a doua", a precizat Ioan Pânzaru, rector la Universitatea Bucureşti.

 


Nicio universitate, fie de stat, fie privată nu se grăbeşte să scadă taxele de şcolarizare. Ba chiar, pentru unele facultăţi rămâne în picioare examenul de admitere.

"Am considerat că e nevoie de un filtru chiar şi cu mai puţini studenţi", spune rectorul Folcuţ.

În toamnă, când va începe forfota în centrele universitare, pentru prima dată după mulţi ani, preţul chiriilor nu va mai urca brusc. Ba chiar, există şanse să scadă cu până la un sfert.

"Faptul că nu mai sunt studenţi, presiunea pe piaţa chiriilor va fi mai mică şi în lipsa lor poate şi reduceri de preţ", apreciază Radu Zilişteanu, expert imobiliar. 

Şi tot în toamnă numărul absolvenţilor în şomaj va creşte simţior.

"Având în vedere situaţia, probabil că anul acesta vor fi mai mulţi", este de părere Liliana Bogdan, director ANOFM.

Fericiţii care au deja diplomă de bac se pot înscrie de săptămâna viitoare la facultate.
 


×
Subiecte în articol: bac rezultate profesori salarii chirii

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close