Antena 3 CNN Actualitate Profesorii, actorii şi medicii, afectaţi de decizia de eliminare a cumulului pensiei cu salariul de la stat

Profesorii, actorii şi medicii, afectaţi de decizia de eliminare a cumulului pensiei cu salariul de la stat

Profesorii, actorii şi medicii, afectaţi de decizia de eliminare a cumulului pensiei cu salariul de la stat
06 Ian 2009   •   22:34

Actorii, medicii, şi alte categorii de pensionari sunt victimele colaterale ale ordonanţei care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat. Este vorba de persoane care aveau oricum venituri infime în comparaţie cu pensiile de zeci de mii de lei ale unor foşti angajaţi din Interne, Apărare sau Justiţie, cei pe care îi viza iniţial ordonanţa. De reglementările noii legi ar putea scăpa însă profesorii. Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, le-a promis liderilor sindicali că va scoate pensionarii din învăţământ din ordonanţa care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat. Şi asta pentru că sistemul se confruntă cu o acută criză de personal.
Retragerea în mijlocul anului şcolar a multor cadre didactice, ar avea efecte grave pentru elevi. 15.000 de profesori pensionari ar trebui să renunţe la catedre. Sindicatele au obţinut însă promisiune unei derogări în cazul învăţământului.
Ordonanţa loveşte şi în marii actori ai României, care nu vor mai putea juca pe scena niciunui teatru, dacă doresc să-şi păstreze pensia. Ministerul Culturii le-a propus să lucreze în baza legii drepturilor de autor, însă marii actori nu sunt de acord. Valentin Uritescu, Alexandru Arşinel, Stela Popescu, sunt doar câteva dintre numele mari ale teatrului românesc care s-au declarat profund dezamăgiţi de ordonanţa adoptată de noul guvern.
Şi reprezentaţii sindicatelor din sănătate doresc atrag atenţia că legea care interzice cumularea pensiei cu salariu va provoca efecte grave.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Stela Popescu Alexandru Arsinel
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close