Antena 3 CNN Actualitate Profesorii închid şcolile, finanţiştii ameninţă cu greva generală

Profesorii închid şcolile, finanţiştii ameninţă cu greva generală

Profesorii închid şcolile, finanţiştii ameninţă cu greva generală
Sursa foto: Foto: Intact Images
15 Oct 2010   •   08:44

Profesorii continuă valul de proteste început de bugetarii de la Finanţe. Dascălii au ieşit în stradă şi vineri dimineaţă pentru a-şi cere drepturile salariale şi pentru a cere demisia ministrului Daniel Funeriu.  Acţiuni de solidaritate sunt anunţate astăzi în mai multe judeţe din ţară. Între timp, angajaţii din Finanţe se întâlnesc cu oficiali ai ministerului pentru a stabili toate detaliile legate de acordarea stimulentelor.

Nemulţumiţi că ministrul Daniel Funeriu a refuzat să stea de vorbă cu ei, zeci de dascăli şi sindicalişti din învâţământ s-au adunat în faţa Ministerului Educaţiei pentru a doua zi consecutiv. Sindicaliştii speră ca numărul protestatarilor să crească.

Protest în faţa Ministerului Educaţiei


Profesorii din mai multe unităţi de învăţământ au început să-şi întrerupă activitatea vineri dimineaţă. Este vorba despre şapte licee din Piteşti şi o şcoală din Satu Mare. Totodată, în două licee din Arad profesorii au organizat o grevă japoneză de două ore.

Aproximativ o sută de cadre didactice de la Grupul Şcolar din Slănic Prahova au întrerupt, e asemenea, activitatea, timp de o oră. Reprezentanţii FSLI Prahova afirmă că profesorii mai multor licee din judeţ se pregătesc de proteste.

Exemplul ar putea fi urmat în mai multe judeţe din ţară, unde dascălii ameninţă cu proteste.

Şcoli închise în ţară


La Constanţa, profesorii vor intra în sălile de clasă cu banderole albe la mâini. 

Profesorii au încercat, joi, să discute cu ministrul Funeriu. Acesta a plecat însă fără să schimbe vreo vorbă cu protestatarii.

Profesorii protestează din nou


Negocieri la Finanţe

Între timp, la Finanţe, sindicaliştii se întâlnesc cu oficialii ministerului pentru a stabili criteriile după care se vor acorda stimulentele aferente lunilor august şi septembrie. Aceştia ameninţă că vor declanşa din nou protestele dacă nu vor primi cu toţii aceste stimulente.

Oamenii au reuşit, joi, să obţină promisiunea că aceşti bani vor fi acordaţi. Ulterior, însă, ministrul Gheorghe Ialomiţianu a anunţat că doar unii angajaţi vor primi stimulentele salariale.  

După mai multe ore de negocieri  funcţionarii au primit vestea că îşi vor primi stimulentele pe august şi septembrie. La puţin timp, ministrul şi-a nuanţat declaraţiile. Vor primi stimulente numai cei care au performanţă.

O comisie formată din reprezentanţi ai ministerului Finanţelor şi ai sindicatelor va verfica modul în care sunt acordate stimulentele. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la Ministerul Muncii.
 
În ciuda promisiunilor, unii angajaţi sunt decişi să îşi continue protestele şi în zilele următoare.

Sediul PDL, pichetat de sindicalişti

În paralel cu protestul de la Educaţie, sute de sindicalişti de la cele mai importante confederaţii pichetează sediul PDL din Capitală. În jurul prânzului, sindicatele din penitenciare vor organiza "Ceremonia aruncării caschetelor".

Membrii mai multor sindicate timişorene vor mărşălui şi ei pe străzile oraşului. Protestatarii vor picheta sediile partidelor de guvernământ şi sediul Prefecturii.

Şi la Constanţa peste 300 de sindicalişti de la Cartel Alfa sunt aşteptaţi să protesteze în faţa sediului organizaţiei judeţene a PDL. Proteste similare au loc şi în Târgu Mureş, Târgovişte, Alba, Craiova, Galaţi, Ploieşti şi Satu Mare.  




×
Subiecte în articol: protest profesori finante pdl
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close