Antena 3 Actualitate Prognoza meteorologilor pentru Paşte şi 1 Mai

Prognoza meteorologilor pentru Paşte şi 1 Mai

23 Mar 2015   •   15:29
Prognoza meteorologilor pentru Paşte şi 1 Mai
Sursa foto: outdoorphotography.ro

Vremea de Paşti şi de 1 Mai ar putea fi mai rece decât în mod obişnuit pentru data din calendar, având în vedere că estimările Centrului European indică un regim termic mai rece şi cu precipitaţii mai bogate pentru lunile aprilie şi mai, a anunţat, luni, directorul executiv al ANM, Elena Mateescu.
Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a spus că încă nu pot fi făcute prognoze pentru sărbătorile de Paşti şi 1 Mai, dar este posibil ca vremea să fie mai rece decât normalul perioadei.

"Este încă departe să ne putem pronunţa şi să spunem cum va fi vremea de Paşti şi de 1 Mai, dar având în vedere estimările Centrului European pentru următoarele două luni de primăvară, se anticipează, din punct de vedere al regimului de temperaturi, două luni mai reci decât în mod obişnuit şi cu precipitaţii ceva mai bogate faţă decât ar fi obişnuit în această perioadă. Asta înseamnă că este posibil să avem zile în care temperaturile să înregistreze valori mai coborâte decât data din calendar, dar şi zile în care se înregistrează temperaturi deosebit de ridicate", a spus directorul executiv al ANM, la un eveniment organizat de Ziua Mondială a Meteorologiei.
Elena Mateescu a mai spus că, pe măsură ce ne vom apropia de data de 12 aprilie sau de 1 mai, meteorologii vor putem aprecia cu exactitate cum va fi vremea.

"Per ansamblu însă, estimările Centrului European indică pentru următoarele două luni, cel puţin la nivelul temperaturilor medii lunare şi a cantităţilor lunare de precipitaţii, două luni de primăvară mai reci şi mai bogate în precipitaţii. Iar pentru prima lună din vara lui 2015, un regim termic apropiat de mediile datei din calendar şi cu ploi mai puţine, în special în partea de sud şi de sud-est a ţării", a mai spus Elena Mateescu.
Întrebată ce înseamnă "mai rece", Elena Mateescu a explicat că dacă în luna aprilie se vorbeşte de temperaturi medii de 9,3 grade, este posibil să se înregistreze valori sub această medie, în toată ţara.

"Însă, trebuie să ţinem cont că dacă datele indică un regim de temperaturi mai rece, trebuie să vorbim despre o creştere în general climatologică a temperaturilor de la o lună la alta, pentru că ne întreptăm spre lunile de vară. Şi dacă în luna aprilie vorbim de o temperatură de 9,3 grade, pentru luna mai vorbim deja de 14,4 grade, iar pentru luna iunie de 18,3 grade. Deci, pe măsură ce înaintăm spre sezonul de vară, temperaturile cresc uşor, astfel încât să putem beneficia, cel puţin în intervalele călduroase, de o vreme plăcută", a mai spus directorul executiv al ANM.

Întrebată cum se anunţă vara acestui an, Elena Mateescu a spus că unele centre meteorologice la nivel internaţional estimează, într-adevăr, 2015 ca fiind un posibil an extrem de călduros, aşa cum se anticipa şi acum un an pentru 2014.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close