Antena 3 CNN Actualitate Programul Femeia Antreprenor 2022. Fonduri nerambursabile pentru IMM-urile din România | Cine poate participa

Programul Femeia Antreprenor 2022. Fonduri nerambursabile pentru IMM-urile din România | Cine poate participa

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat apelul de finanțare a programului Femeia Antreprenor 2022, pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor. Programul are un buget de peste 150 de milioane de lei. Cine poate participa.

Programul Femeia Antreprenor 2022. Fonduri nerambursabile pentru IMM-urile din România | Cine poate participa
Sursa foto: Pexels.com
de Claudia Popovici    |    11 Aug 2022   •   23:06

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului continuă seria de măsuri privind încurajarea și stimularea înființării de întreprinderi mici și mijlocii prin lansarea Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor.

Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea şi sprijinirea înființării şi dezvoltării structurilor economice private înfiinţate și conduse de către femei, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, realizarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială, în contextul problemelor legate de menţinerea echilibrului dintre obligaţiile familiale şi cele profesionale şi ale prejudecăţilor existente încă la nivel local.

“Programul Femeia Antreprenor va fi al treilea apel deschis în anul 2022 pentru IMM-urile din România.

De această dată, vizăm diminuarea decalajelor dintre femeile și bărbaților antreprenori, mai ales că doar 36,84% din asociați/acționari sunt femei.

Beneficiarele pot obține maxim 200.000 lei/societate

Suplimentar, observăm că în ultimele luni, ponderea asociaților/acționarilor din cadrul persoanelor juridice favorizează decalajul dintre femeile și bărbații antreprenori.

Deși nominal, de la începutul anului a crescut numărul de asociați/acționari femei, creșterea este mult mai mică față de creșterea numărului bărbaților care sunt acționari sau asociați ai societăților.

Numărul societăți beneficiare este aproximativ 785 pentru anul 2022

Programul contribuie, totodată, la atingerea standardelor OECD privind egalitatea de gen în domeniul antreprenorial fiind o măsură personalizată, care asigură accesul la finanțare a femeilor antreprenor. Egalitatea de șanse se obține, în primul rând, prin micșorarea deficitului sistematic existent.” a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului", se arată în comunicatul transmis de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Cine poate participa la Programul Femeia Antreprenor 2022

Aplicația informatică de înscriere și gestiune a programului Femeia Antreprenor va fi disponibilă din 18 august. Solicitantele au la dispoziție 30 de zile calendaristice pentru depunerea aplicației pentru obținerea finanțării.

Societățile eligibile trebuie să respecte criteriul conform căruia cel puţin unul dintre asociaţi să fie femeie şi să deţină cel puţin 50% din părţile sociale/acțiuni ale societății în cazul IMM-urilor aplicante.

Pentru societățile înființate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, condiția se consideră îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatiști din Consiliul de Administrație este formată din femei.

Apelul de finanțare se deschide în 18 august

Înscrierea în cadrul programului, dar și toată implementarea și derularea măsurii de sprijin se va face exclusiv on-line prin intermediul aplicației Ministerului antreprenoriatului și turismului IMM-Recover https://granturi.imm.gov.ro, sistem informatic dezvoltat în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale ce permite digitalizarea completă a raportului dintre administrație și aplicanți, eliminând complet atât interacțiunea dintre funcționari și reprezentanții societăților aplicante, cât și depunerea de documente emise de alte instituții ale statului.

Data de la care va fi activă aplicația informatică de înscriere și gestiune a programului Femeia Antreprenor este 18 august 2022 pe site-ul https://granturi.imm.gov.ro , începând cu ora 10.00 a.m., iar numărul de Call Center pentru informații legate de particularitățile măsurii de sprijin este 021-9059. Solicitantele au la dispoziție 30 de zile lucrătoare pentru depunerea aplicației pentru obținerea finanțării.

 

 

 

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close