Antena 3 Actualitate Programul vizitei Papei Francisc în România. Trei zile de istorie

Programul vizitei Papei Francisc în România. Trei zile de istorie

31 Mai 2019   •   09:56
Programul vizitei Papei Francisc în România. Trei zile de istorie

PROGRAM VIZITĂ PAPA FRANCISC în ROMÂNIA. Călătoria apostolică a papei Francisc în România se va desfăşura pe parcursul a trei zile, în perioada 31 mai-2 iunie 2019, informează catholica.ro.

Sosirea papei Francisc va avea loc vineri, 31 mai, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Otopeni din Bucureşti, la ora 11.30, unde va avea loc primirea oficială.

Ceremonia de bun venit se va desfăşura la intrarea în complexul Palatului Prezidenţial Cotroceni. Papa Francisc va face o vizită de curtoazie preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi va avea o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni.

Tot la Palatul Cotroceni, va avea loc, la ora 13.00, întâlnirea papei Francisc cu autorităţile, cu societatea civilă şi cu corpul diplomatic; suveranul pontif va susţine un discurs.

La ora 15.45, papa Francisc va avea o întâlnire privată cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Palatul Patriarhiei. De asemenea, papa Francisc se va întâlni cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române; suveranul pontif va susţine un discurs.

Va urma, la Catedrala Naţională, rugăciunea în comun în prezenţa papei Francisc şi a patriarhului Daniel.

Papa Francisc va participa la oficierea Sfintei Liturghii la Catedrala Catolică Sfântul Iosif şi va rosti o omilie. Este al doilea papă care celebrează Sfânta Liturghie în Catedrala romano-catolică din Bucureşti, după Sfântul Ioan Paul al II-lea care, la 8 mai 1999, în timpul vizitei sale în România, a concelebrat aici Sfânta Liturghie în rit greco-catolic.

Sâmbătă, 1 iunie, papa Francisc va fi prezent la Sanctuarul din Şumuleu Ciuc, unde va prezida Sfânta Liturghie şi va rosti o omilie.

Localitatea harghiteană Şumuleu Ciuc găzduieşte Bazilica papală minoră închinată Sfintei Fecioare, păstorită de Ordinul Franciscan. Biserica barocă a fost sfinţită în 1876, iar în 1948 papa Pius al XII-lea a ridicat-o la rangul de bazilică minoră. În România există încă trei bazilici minore, în afara celei de la Şumuleu Ciuc: la Cacica, la Maria Radna şi la Oradea. Toate cele patru bazilici sunt sanctuare mariane şi sunt asociate pelerinajelor prilejuite de marile sărbători creştine, potrivit catholica.ro.

De aici, papa Francisc va merge la Iaşi, unde va vizita Catedrala Sfânta Maria Regină (ora 17.25).

La Iaşi, suveranul pontif va avea întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile pe platforma din faţa Palatului Culturii din Iaşi - discurs al sfântului părinte.

De la Iaşi, papa Francisc se va întoarce la Bucureşti (plecarea cu avionul spre Bucureşti - ora 19.00).

În ultima zi a vizitei, duminică, 2 iunie, papa Francisc va ajunge la Blaj unde va celebra cea de-a treia Sfântă Liturghie din programul călătoriei apostolice făcute în România. La această slujbă va avea loc beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertăţii la Blaj.

La Blaj, papa Francisc se va întâlni cu comunitatea romă.

Vizita papei Francisc se va încheia cu o ceremonie de rămas bun, desfăşurată pe aeroportul din Sibiu, de unde avionul papal va decola spre Roma, la ora 17.30. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close