Antena 3 Actualitate Proiect controversat al Primăriei Bucureşti. Toţi posesorii de câini, OBLIGAŢI să sterilizeze căţeii mai mari de şase luni

Proiect controversat al Primăriei Bucureşti. Toţi posesorii de câini, OBLIGAŢI să sterilizeze căţeii mai mari de şase luni

17 Apr 2013   •   16:33
Proiect controversat al Primăriei Bucureşti. Toţi posesorii de câini, OBLIGAŢI să sterilizeze căţeii mai mari de şase luni
Sursa foto: Foto: www.dailypuppy.com

Un proiect al Consiliului General al Municipiului Bucureşti prevede că posesorii de câini în vârstă de peste şase luni din Capitală vor avea obligaţia să îi sterilizeze, excepţie făcând numai patrupedele utilitare şi de vânătoare înregistrate, precum şi cele ale ministerelor Internelor şi Apărării. Proiectul a fost lansat marţi în dezbatere publică de municipalitate, relatează Mediafax.

Potrivit noului proiect, deţinătorii de câini în vârstă de peste şase luni din Bucureşti vor avea obligaţia de a-i steriliza pe patrupezi în termen de un an de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Excepţie de la această prevedere vor face câinii utilitari şi de vânătoare care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti, dar şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne, precum şi câinii a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterlizare.

Proiectul mai stabileşte că persoanele fizice şi juridice, dar şi ONG-urile care deţin câini în vârstă de peste patru luni în municipiul Bucureşti sunt obligate să-i înregistreze la Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Capitalei, în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, prin microciparea lor şi completarea unui formular.În cadrul proiectului nu au fost prevăzute însă şi aplicarea unor sancţiuni pentru cei care nu respectă aceste prevederi sau vreo formă de control privind respectarea acestora.

Persoanele juridice, instituţiile şi ONG-urile care capturează, adăpostesc, transportă, sterilizează, identifică şi adoptă câini fără deţinător din Capitală au obligaţia de a comunica reprezentanţilor ASPA, lunar, toate informaţiile aferente acestei activităţi. În caz contrar, vor fi sancţionaţi cu o amendă contravenţională de 2.000 de lei.

În plus, agenţii economici care solicită prestări de servicii către reprezentanţii municipalităţii vor plăti câte 70 de lei pentru capturarea şi sterlizarea unui câine, 20 de lei, pentru identificarea şi înregistrarea acestuia în baza de date şi 10 lei, pentru vaccinul antirabic.

Aceste măsuri sunt necesare întrucât studiile din teren arată că aproximativ 30 la sută dintre câinii fără stăpâni din Capitală provin din "abandon privat", adică pui proveniţi din "monte accidentale" sau câini ai căror deţinători nu-i mai doresc, susţin reprezentanţii Municipiului Bucureşti.

Proiectul de hotărâre va fi în dezbatere publică până la data de 30 aprilie. 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: catel caine Primaria Bucuresti

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close