Antena 3 CNN Actualitate Minorii de 17 ani ar putea să conducă pe străzile din România | Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

Minorii de 17 ani ar putea să conducă pe străzile din România | Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

Un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani să conducă a fost aprobat Comisiile juridică și pentru apărare din Senat. Cu toate acestea, există câteva condiții pe care tinerii trebuie să le respecte în acest caz.

Minorii de 17 ani ar putea să conducă pe străzile din România | Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
Sursa foto: Arhivă
de Georgiana Adam    |    22 Apr 2024   •   20:39

Potrivit proiectului, minorii de 17 de ani pot să conducă dacă sunt însoțiți de un șofer cu experiență de cel puțin 10 ani, din aceeași categorie, respectiv B și BE.

”Este imperios necesară adoptarea unor măsuri pentru responsabilizarea tinerilor posesori de permis auto. O modalitate de a atinge acest obiectiv este reglementarea conducerii unui autovehicul din categoriile B şi BE de un minor de 17 ani asistat de o persoană care are permis de conducere din aceeaşi categorie de minimum 10 ani, accesul la obţinerea unui permis auto de la vârsta de 17 ani având ca rol principal responsabilizarea tinerilor, în vederea diminuării gradului de teribilism şi a conduitelor iresponsabile”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor, notează Agerpres.

Potrivit noului proiect, care ar modifica și completa Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi pentru modificarea şi completarea art.337 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, în cazul în care sunt încălcate regulile de circulație de către minor, însoțitorul va răspunde solidar.

”Persoana care însoţeşte un minor care deţine permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE şi conduce un autovehicul răspunde în mod solidar cu minorul aflat în culpă pentru încălcarea de către acesta a regulilor de circulaţie sau, după caz, pentru pagubele produse terţilor ca urmare a producerii unui accident de circulaţie.

Considerăm că este o responsabilizare maximă a persoanei însoţitoare care va avea un rol determinat în educaţia rutieră a minorului de 17 ani. Considerăm că un conducător auto care are permis de conducere de minim 10 ani a dobândit destulă experienţă în conducerea unui autovehicul, în respectarea regulilor de circulaţie, dar şi în respectarea celorlalţi participanţi la trafic. Astfel, riscul producerii de accidente de către conducătorul auto începător scade semnificativ odată ce acesta capătă experienţă în trafic”, se mai arată în expunerea de motive, potrivit sursei citate anterior.

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close