Antena 3 CNN Actualitate Proiect național pentru protejarea drepturilor pacienților

Proiect național pentru protejarea drepturilor pacienților

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a lansat proiectul „Pacient Român – legi juste și transparență maximă”, ce se va desfășura în perioada iulie 2022 - iulie 2023, în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și Colegiul Medicilor.

Proiect național pentru protejarea drepturilor pacienților
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    26 Iul 2022   •   18:30

Există tot mai multe probleme în domeniul medical – cazuri de malpraxis, infecții intraspitalicești, posibilitatea folosirii mult mai benefice a cardului de sănătate. Astfel, scopul proiectului privește asigurarea accesului neîngrădit al pacienților la sistemul de sănătate, la legi corecte, precum și la aplicarea justă și transparentă a acestora.

Printre cele mai semnalate probleme din domeniul medical se numără nivelul de cunoaștere și înțelegere al populației privind drepturile pacienților români. Faptul că nu există norme de aplicare pentru legile care privesc pacienții chiar dacă există legi este un alt inconvenient.

De asemenea, aplicația cardului de sănătate și necesitatea înregistrării intervențiilor chirurgicale (la cererea pacienților) în blocurile operatorii reprezintă două probleme importante ale domeniului. Cardul de sănătate poate avea mai multe beneficii decât cele deja cunoscute, iar înregistrarea intervențiilor chirurgicale ar fi utilă atât pacienților, cât și medicilor.

Accesul imediat al pacientului la propriul dosar medical, precum și accesul permanent al pacientului la fișa de internare, în format digital, sunt alte două aspecte semnalate de către cetățeni.

Mulți pacienți au fost nevoiți să înfrunte infecțiile intraspitalicești în urma internărilor din spitale, în acest caz fiind necesară adoptarea legislației care obligă unitățile spitalicești să respecte normele și procedurile în vigoare.

În ceea ce privește campania de advocacy ”Pacient român- legi juste și transparență maximă”, cel puțin 20% din cca. totalului pacienților vor fi beneficiari ai acesteia. Ca urmare, ei vor lua atitudine în fața abuzurilor și, ulterior, vor ști cum să acționeze în fața lor!

×
Subiecte în articol: FACIAS
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close