Antena 3 CNN Actualitate Proiect: Pensii mai mari cu 10% din ianuarie 2022. Documentul majorării a fost depus la Senat

Proiect: Pensii mai mari cu 10% din ianuarie 2022. Documentul majorării a fost depus la Senat

1,8 milioane de pensionari ar putea avea pensii mai mari cu 10% din ianuarie. Documentul a fost depus la Senat și prevede modificarea legii pensiilor.

Proiect: Pensii mai mari cu 10% din ianuarie 2022. Documentul majorării a fost depus la Senat
de Gabriel Dano    |    02 Noi 2021   •   17:03

Potrivit propunerii la calculul pensiei ar trebui avute în vedere toate veniturile pentru care s-au plătit contribuții, nu doar sporurile permanente.

Există această prevedere și în Legea 127 și știm foarte bine că până mai recenta majoritate PNL-USR a prorogat-o. Procedural nu cred că până la 1 ianuarie va putea intra în vigoare deoarece va intra ulterior în discuție bugetul pe anul următor și știți că bugetul se face pe legile în vigoare.

Nu avem nici măcar un guvern care să facă un buget. Oricum, prevederea există în legea pensiilor, dacă ne referim la cea asupra acordului global sau a altor sporuri care nu au fost incluse în baza de calcul din cauza sau datorită legilor în vigoare la acel moment", a spus, la "Decisiv", Marius Budăi, fost ministru al muncii și deputat PSD.

Lia Olguţa Vasilescu, veste proastă despre pensii pentru milioane de români

Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, actual primar al Craiovei, a dezvăluit o veste proastă despre pensii pentru milioane de români.

Lia Olguţa Vasilescu a explicat că toate calculele şi proiectele de lege făcute în trecut pentru majorarea pensiilor în România au fost în zadar.

Fostul ministru al Muncii, din partea PSD, a declarat că, potrivit angajamentelor luate de Guvernul Cîţu prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), bugetul sistemului de pensii va scădea, iar majorările nu vor mai fi posibile decât în anumite condiţii.

Anunţul vine la scurt timp după ce actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că pensiile vor creşte de anul viitor.

"Cea mai proastă veste este că prin PNRR şi-au asumat să facă nişte modificări la sistemul de pensii. Fiind pe fonduri europene, când ţi-ai asumat obiective şi nu le atingi, pierzi toţi banii.

Ce scrie acum în PNRR nu se mai poate modifica foarte mulți ani. Degeaba vine PSD la guvernare, ei și-au asumat deja aceste obiective într-o lipsă crasă de experiență, PNRR nu a fost supus dezbaterii.

Legea 127, aprobată în 2019, prevedea că bugetul de pensii trebuie să fie de 11,7% din PIB. În PNRR scrie că procentul nu are voie să depășească 9,4% din PIB. Asta înseamnă că toate pensiile vor scădea!

Un alt obiectiv este reintroducerea unui ”mecanism de frânare” – dacă se depășește acest procent, să nu se mai permită o creștere a pensiilor, nici măcar indexarea cu rata inflației”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu pentru Realitatea Plus.

 

×
Subiecte în articol: pensii
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
A murit Ion Vianu, scriitor și medic psihiatru, la vârsta de 90 de ani
x close