Antena 3 CNN Actualitate Scade vârsta de pensionare pentru persoanele care lucrează în condiţii deosebite - Proiect

Scade vârsta de pensionare pentru persoanele care lucrează în condiţii deosebite - Proiect

Legea privind sistemul de pensii publice s-ar putea modifica prin reducerea vârstei standard de pensionare, în cazul persoanelor care au lucrat în condiţii deosebite de muncă.

Scade vârsta de pensionare pentru persoanele care lucrează în condiţii deosebite - Proiect
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    18 Apr 2021   •   11:57

Prevederea apare într-un proiect de lege înregistrat la Senat în această săptămână. Este vorba de propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, potrivit zf.ro.

Prezenta propunere prevede reducerea cu cinci luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, faţă de cele patru luni care sunt prevăzute în prezent.

Proiectul propune modificarea art. 18 lit a.), astfel: "Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează: 5 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă".

Spre exemplu, cei care au un stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite în cuantum de un an vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 luni, iar cei care au realizat stagiul de cotizare în condiţii deosebite 30 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 15 ani şi 8 luni.

Potrivit legii, locurile de muncă în condiţii deosebite sunt cele unde "gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor".
 

×
Subiecte în articol: pensie condiţii deosebite
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close