Antena 3 CNN Actualitate Un nou proiect care privește vaccinarea ar putea fi adoptat. Ce spune despre vaccinurile obligatorii

Un nou proiect care privește vaccinarea ar putea fi adoptat. Ce spune despre vaccinurile obligatorii

Au fost multe discuții cu privire la vaccinarea obligatorie în trecut, în special după ce un proiect de lege care impune un număr de opt vaccinuri pentru copii a fost depus în Parlament.

Un nou proiect care privește vaccinarea ar putea fi adoptat. Ce spune despre vaccinurile obligatorii
Sursa foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    09 Aug 2023   •   08:59

Asta se întâmpla în urmă cu cinci ani, urmând să fie adoptat în 2020, însă de atunci nu s-a mai întâmplat nimic cu el.  

La începutul acestei luni însă, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un nou proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei naționale de vaccinare în România pentru perioada 2023 – 2030. 

Potrivit unui comunicat de presă recent al instituției, acest demers ar avea ca scop accesul gratuit la vaccinare al cetățenilor. Însă tot aici se subliniază faptul că vaccinarea nu va fi obligatorie nici pentru adulți și nici în școli.  

Printre alte obiective, proiectul subliniază importanța încrederii în vaccinarea anti-HPV, accesul la vaccinare pentru cei cu risc crescut de a contracta boli prevenibile prin vaccinare, acces universal la sănătate, inclusiv la medicamente și vaccinuri accesibile. 

Totodată, Ministerul argumentează necesitatea dezvoltării unei strategii de vaccinare pe termen lung prin aceea că acoperirea vaccinală pentru boli precum difteria, tetanosul, poliomielita și rujeola a scăzut cu 10% în perioada 2009-2020, datorită lipsei cazurilor, dar și influenței mișcării anti-vaccin. 

Mai mult decât atât, demersul reprezintă o conformare a politicilor în domeniu la recomandările Consiliului Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății. 

Însă în ciuda faptului că proiectul spune că vaccinarea nu va fi obligatorie, pentru implementare este necesară adoptarea Legii vaccinării, scrie avocatnet.ro

În ceea ce privește actul normativ invocat, un proiect cu acest obiect este înregistrat în Parlament încă din anul 2017, iar din februarie 2021 așteaptă primirea unui raport suplimentar din partea Comisiei pentru sănătate și familie, document fără de care parcursul adoptării respectivei legi nu poate fi continuat. În contextul pandemiei Covid-19, proiectul a fost propus pentru adoptare la votul final, în 2020, cuprinzând inclusiv amenzi pentru părinții care refuză să-și vaccineze copiii. 

Însă, spre deosebire de strategia propusă de MS, proiectul de lege aflat în Parlament propune obligativitatea efectuării unui număr de opt vaccinuri.  

Strategia Ministerului Sănătății poate fi aplicată după adoptarea unui cadru legislativ, fie sub forma proiectului de lege aflat de cinci ani pe masa deputaților, cu eventuale modificări, fie a unei alte propuneri care sa fie înaintată Legislativului, mai spune avocanet.ro

Proiectul ar putea fi aplicat după adoptarea de către Guvern, publicarea în Monitorul Oficial și asigurarea cadrului legal de aplicare. 

×
Subiecte în articol: vaccinuri obligatorii vaccinare
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close