Antena 3 CNN Actualitate Două proiecte din România, printre câștigătoarele premiilor pentru patrimoniu din Europa în 2023

Două proiecte din România, printre câștigătoarele premiilor pentru patrimoniu din Europa în 2023

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat marţi, 13 iunie, câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023. Printre câștigătorii din acest an se numără două realizări remarcabile privind patrimoniul din România.

Două proiecte din România, printre câștigătoarele premiilor pentru patrimoniu din Europa în 2023
Sursa foto: romania.representation.ec.europa.eu
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iun 2023   •   19:14

Două proiecte remarcabile din România au câștigat cele mai importante premii pentru patrimoniu din Europa în 2023.

Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters), Delta Dunării: Acest proiect vizează satele de-a lungul Dunării cu acces limitat la activități culturale. Prin intermediul ambarcațiunii tradițională a Deltei (lotca), sunt promovate valoarea moștenirii locale și dobândirea de noi abilități în rândul copiilor.

Via Transilvanica: Cu cei 1.400 km ai săi, Via Transilvanica este cel mai lung traseu de drumeții din România.

Leagă 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și reprezintă o conexiune vitală între comunitățile locale și diversele fațete ale patrimoniului, cuprinzând atât moștenirea construită și naturală, cât și tradițiile imateriale.

Cei 30 de câștigători au fost selectați de către un juriu compus din experţi în patrimoniu din întreaga Europă

În urma anunțării câștigătorilor din 2023, Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Promovarea modului nostru de viață european, responsabil de Cultură, a declarat: "Toate proiectele câștigătoare ale European Heritage Awards / Europa Nostra Awards din acest an au la bază competențe extraordinare și o implicare, la nivel colectiv și individual, care acoperă elemente de patrimoniu și tradiții din toată Europa.

Premiind aceste realizări, ne reconfirmăm angajamentul ferm de a ne proteja moștenirea culturală comună, vitală pentru confirmarea unității noastre, ca cetățeni și comunități ale Europei."

Câștigătorii vor fi sărbătoriți la ceremonia de decernare a premiilor European Heritage Awards Ceremony, pe 28 septembrie, în Veneția.

Susținătorii și iubitorii patrimoniului sunt încurajați să descopere câștigătorii și să voteze online pentru a decide cine va câștiga Public Choice Award 2023, câștigătorul urmând să primească un premiu în valoare de 10.000 de euro.
 

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close