Antena 3 CNN Actualitate Proiectul Roşia Montană, în dezbatere la Income

Proiectul Roşia Montană, în dezbatere la Income

Proiectul Roşia Montană, în dezbatere la Income
Sursa foto: Foto: Agerpres
07 Sep 2013   •   16:18
Edilii din Roşia Montană şi conducerea companiei Gold Corporation au dezbătut în direct la Antena 3, problemele legate de începerea exploatrilor cu cianură. 
 
La discuţii nu au dorit să participe însă şi cei mai importanţi opozanţi ai proiectului de exploatare: reprezentantul Alburnus Maior, Eugen David şi Sorin Jurca, vicepreşedintele asociaţiei culturale Roşia Montană.
 
Problemele de mediu în Roşia Montană nu sunt unele recente, susţin autorităţile. Primarul din Roşia Montană le-a cerut celor care se opun exploatărilor să folosească argumente corecte în dezbaterile legate de poluare.
 
Statul român a încasat până în prezent 140 de milioane de dolari de la compania care va face exploatare. Aceşti bani au titlul de fond de garantare pentru a combate efectele poluarii, după exploatare.
 
Parlamentarii prezenţi la dezbatere au promis că vor cere o monitorizare atentă a tutoror lucrărilor care urmează a fi făcute la Roşia Montană. 
 
Proiectul de exploatare de la Roşia Montană se află în dezbatere de ani de zile. Guvernul român a concesionat zona auriferă din Munţii Apuseni încă din 1997, dar până acum nicio autoritate executivă nu şi-a asumat decizia de începere a exploatărilor. 
 
Premierul spune că guvernele anterioare sunt vinovate pentru situaţia creată pentru că nu au avut curaj să ia o decizie în legătură cu soarta acestui proiect. Acesta va fi analizat de o comisie specială din Parlament care va decide apoi dacă vor începe exploatările la Roşia Montană.
 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close