Antena 3 CNN Actualitate Proiectul Roşia Montană, suspendat de instanţă

Proiectul Roşia Montană, suspendat de instanţă

Proiectul Roşia Montană, suspendat de instanţă
Sursa foto: rosia montana
20 Mar 2009   •   12:00

Proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană este din nou blocat, după ce Curtea de Apel Timişoara a decis pe 19 martie că certificatul de urbanism al proiectului este suspendat de drept.
Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) au anunţat în acest sens decizia Curţii.
?Curtea de Apel Timisoara a decis că Certificatul de Urbanism nr. 105/2007 este suspendat de drept. Decizia Curtii este finală, nu poate fi contestată în apel, confirmând în acelasi timp o decizie anterioară a Tribunalului Timisoara pronunţată în octombrie 2008. De asemenea, acest nou verdict sustine evaluarea realizată de Ministerului Mediului în septembrie 2007, potrivit căreia Certificatul de Urbanism nr. 105/2007 este suspendat de drept. Conform legislatiei româneşti, procedura de autorizare pentru proiectul de minerit de la Roşia Montană nu poate reîncepe în absenţa unui Certificat de Urbanism valid?, se arată în comunicatul de presă al celor două organizaţii non-guvernamentale.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), o companie deţinută în proportie de 80% de Gabriel Resources , îşi propune să implementeze un proiect de exploatare minieră la Roşia Montană, unde se află importante zăcăminte de aur.
Cele două organizaţii susţin că, la începutul lunii august 2007, titularul proiectului Roşia Montană a solicitat şi obţinut Certificatul de Urbanism Nr. 105/2007 pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

"Asociaţiile Alburnus Maior şi CIDRM au deschis în consecinţă o acţiune judecătorească, solicitând instanţei să verifice dacă Certificatul de urbanism nr. 105/2007 este suspendat de drept, conform modificărilor aduse Legii Contenciosului Administrativ 554/2004. Potrivit Art. 14/5 al Legii 554/2004, în cazul în care se emite un nou act administrativ cu acelaşi conţinut ca şi unul deja suspendat, atunci noul act este suspendat de drept?, se mai afirmă în comunicat.

Potrivit celor două organizaţii, în septembrie 2007, Ministerul Mediului a ajuns la concluzia că, în baza modificărilor aduse Legii 554/2004, Certificatul de urbanism Nr.105/2007 este suspendat de drept şi nu produce efecte juridice. "Ministrul Mediului de la acea dată a anuntat public faptul că procedura EIA (n.rede. ? evaluarea impactului asupra mediului) pentru proiectul Roşia Montană nu poate continua. În octombrie 2008, Tribunalul Timişoara a constatat suspendarea de drept a certificatului de urbanism nr 105/2007. Decizia a fost contestată, însă Curtea de Apel Timişoara a hotărât, printr-o decizie irevocabilă, că Certificatul de Urbanism nr. 105/2007 este suspendat de drept.?, se mai arată în comunicat.

În urma deciziei, compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a remis un comunicat de presă în care a făcut câteva precizări.

"Curtea de Apel Timişoara a decis recent suspendarea certificatului de urbanism nr. 105/ 2007 deţinut de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), document a cărui valabilitate a expirat deja în iulie 2008. Hotărârea Curţii este definitivă şi irevocabilă şi a admis doar suspendarea efectelor de drept ale certificatului, nu şi anularea acestuia. În paralel cu această acţiune, un alt dosar privind anularea certificatului de urbanism nr. 105/ 2007 se află pe rolul Tribunalului Cluj", se arată în comunicat.

Certificatul de urbanism în cauză a fost emis în luna iulie a anului 2007 de către Consiliul Local Alba, la cererea RMGC, şi a expirat în iulie 2008 (valabilitatea acestor documente fiind de 12 luni).

Certificatul a fost atacat în instanţă de un ONG care a solicitat, în paralel, atât suspendarea cât şi anularea lui.

"Decizia Curţii de Apel Timişoara nu interzice solicitarea de către RMGC a unui nou certificat de urbanism şi nici eliberarea unui asemenea document de către Consiliul Local Alba. (...) Hotărârea Curţii de Apel Timişoara nu are legătură cu acţiunea înaintată în instanţă de RMGC împotriva deciziei Ministerului Mediului şi al Dezvoltării Durabile (MMDD) din septembrie 2007 de a suspenda şedinţele Comitetului de Analiză Tehnică (CAT) din cadrul procesului de evaluare a impactului asupra mediului (EIA) în Proiectul Roşia Montană.

Citiţi aici comunicatul remis de compania Roşia Montană Gold Corporation (pdf)

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rosia Montana
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close