Antena 3 CNN Actualitate Proprietarul azilului în care a locuit Zina Dumitrescu rupe tăcerea! Acesta a dezvăluit cât costă, de fapt, îngrijirea unui pacient

Proprietarul azilului în care a locuit Zina Dumitrescu rupe tăcerea! Acesta a dezvăluit cât costă, de fapt, îngrijirea unui pacient

Sunt controale în toate azilele din țară după ce s-au descoperit nereguli grave în câteva cămine unde bătrânii erau bătuți, înfometați și umiliți.

Proprietarul azilului în care a locuit Zina Dumitrescu rupe tăcerea! Acesta a dezvăluit cât costă, de fapt, îngrijirea unui pacient
Sursa foto: Pixabay
de Laura Dinu    |    13 Iul 2023   •   13:26

În acest context, Ion Cassian, proprietarul căminului de bătrâni din Ghermănești unde a locuit și Zina Dumitrescu în ultima partea a vieții, a dezvăluit ce se ascunde în spatele acestor orori dar și care este costul real lunar al îngrijirii unui pacient.  

Acesta spune că are controale permanente în ultima săptămână, însă susține că nu este speriat de acest lucru.

”Zi de zi vin controale acum, de peste tot, vin mai des, da, de când cu scandalul. Înainte veneau și nu prea, dar ei știau care sunt căminele execrabile și care sunt curate. La noi nu prea aveau ce să găsească, la mine totul e farmacie, la orice oră, nu trebuie să se anunțe un control”. 

Potrivit lui Ion Cassian, taxele mult prea mici în cazul unui azil ar trebui să dea de gândit aparținătorilor.

”Nu știu exact costul unui pacient, în București, dar am auzit că e și de 2.500 de lei. E o taxă însă foarte mică. Când ceva este mai ieftin decât e normal, trebuie să-ți pui un mare semn de întrebare. Un proprietar trebuie să plătească lumina, gazele, salariile, tot felul de taxe. Toate au un cost care se reflectă în taxă.  

Eu nu mi-aș lăsa părintele acolo unde mi se impune taxă mică și un program de vizită. Mi s-ar părea cusut cu ață albă să aibă program de vizită. Eu trebuie să am dreptul să-mi văd părintele când doresc. Vreau să sun la sonerie și să zic: ”Bună ziua, am venit să-mi văd tatăl!”. Așa, pur și simplu, fără să îi anunț din timp. Familiile trebuie să verifice starea de sănătate a rudelor internate, nu e normal să se ajungă la nivelul acesta, să cerșească, e inuman. 

Prețul real este între 3.000 și 4.000 de lei, depinde de complexitatea serviciilor, a mâncării, dacă se folosesc pamperși, etc. Sunt și persoane care au probleme cu deglutiția și atunci e nevoie de un angajat care trebuie să îi dea să mănânce, trebuie pasate alimentele. Păi, din 2.500 de lei, ce îi dai de mâncare, toată luna? Pește congelat? La control se verifică inclusiv frigiderele, termenul de garanție al alimentelor. Noi luăm alimente din 3 în 3 zile, în special lactatele, pentru a se consuma în termen. Bătrânii sunt foarte sensibili, corpul nu mai funcționează în parametri normali, prin urmare, trebuie mereu mâncare proaspătă”, spune Ion Cassian. 

Proprietarul azilului a oferit și câteva sfaturi persoanelor care urmează să interneze un membru al familiei într-un azi.  

”Când o persoană dorește să interneze un membru al familiei, trebuie să meargă în prealabil la azil, inopinat, să sune, să spună ce dorește, ocazie cu care trebuie să ceară proprietarului actele de funcționare, autorizația de funcționare, unele cămine sunt și acreditate, cum este și al meu, astea sunt însă mai puține. Mai trebuie să întrebe de când funcționează, că dacă funcționează de câteva luni, un an, ce experiență au ei pentru a manageria un cămin? Să întrebe și dacă există program de vizită sau nu, dacă nu, este un punct bun pentru acel cămin. Trebuie să mai întrebe și dacă sunt costuri extra, pe lângă suma pe care o are de achitat lunar, să i se comunice înainte, să nu fie pus în fața faptului împlinit, de a avea un cost de plată, să nu știe, și pur și simplu să i se prezinte nota de plată”, a spus Ion Cassian pentru impact.ro.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close