Antena 3 CNN Actualitate Care sunt cele mai frecvente reacții adverse ale vaccinului Moderna? Prospectul, publicat în limba română

Care sunt cele mai frecvente reacții adverse ale vaccinului Moderna? Prospectul, publicat în limba română

Prospectul vaccinului produs de compania Moderna a fost publicat în limba română.

Care sunt cele mai frecvente reacții adverse ale vaccinului Moderna? Prospectul, publicat în limba română
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    14 Ian 2021   •   07:50

Printre reacțiile adverse posibile, cele mai frecvente sunt umflare în zona axilei, durerea de cap, grață, vărsături, dureri musculare, dureri articulare și rigiditate, durere sau umflare la locul de admnistrare a injecției, oboseală excesivă, frisoane sau febra. 

Cele mai rare reacții adverse, care afectează doar o persoană din 1000, sunt paralizia facială periferică temporară (paralizia Bell), umflare la niveluil feței (poate să apară la pacienții cărora li s-au administrat injecții în scop cosmetic).

Ce pot face românii care vor să aleagă vaccinul? Pfizer sau Moderna, principalele diferențe

Românii nu vor putea alege ce vaccin fac, cel de la Pfizer sau cel de la Moderna, ci vor fi imunizați cu serul care va fi disponibil în centrele de vaccinare. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, spune că nu există diferențe majore între cele două și că acestea au aceeași rată de eficiență.

”Noi încurajăm ca persoanele care doresc să se vaccineze să nu întârzie această decizie, pentru că, intre cele două tipuri de vaccinuri, nu există diferențe semnificative, au aceeași rată de eficacitate, de 95%, respectiv 94,1%”, a declarat Valeriu Gheorghiță, pentru Antena 3. 

Întrebat dacă este adevărat că există diferențe între cele două vaccinuri, în ceea ce privește imunitatea, coordonatorul campaniei de vaccinare spune că nu există dovezi în acest sens. 

”Nu avem aceste date la momentul actual. Ca să afirmăm că avem un răspuns imun care persistă doi ani, asta presupune să treacă deja doi ani de când persoana respectivă a fost deja vaccinată și să știm că, într-adevăr, atât persistă răspunsul imun. Deci nu aș vrea să avansăm aceste discuții, atât timp cât nu avem niște dovezi știițifice”, a mai spus Valeriu Gheorghiță. 

Toate diferențele dintre vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna, explicate de autorități

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a răspuns, joi, tuturor întrebărilor legate de cele două vaccinuri aprobate de Autoritatea Europeană a Medicamentului, vaccinul Pfizer fiind deja administrat în România iar cel produs de Moderna urmând a ajunge în țară până la finalul acestei luni.

Nevoia de a limita efectele pandemiei este foarte mare, iar aprobarea de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, cel dezvoltat de compania Moderna, reprezintă o șansă în plus pentru a răspunde acestei nevoi, a transmis, joi, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.

Cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare, conform comunicatului transmis de CNCAV. Autoritățile au răspuns principalelor întrebări despre caracteristicile celor două vaccinuri.

Momentan, cererea pentru vaccinurile împotriva COVID-19 depășește capacitatea de producție. Astfel, în acest moment, opțiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcție de istoricul medical și de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare.

 

×
Subiecte în articol: Moderna prospect
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close