Antena 3 CNN Actualitate Protestatarii s-au urcat pe gardul Parlamentului sub privirile jandarmilor

Protestatarii s-au urcat pe gardul Parlamentului sub privirile jandarmilor

Peste o mie de oameni sunt în strada, la aceasta oră, în fața Palatului Parlamentului. Sunt blocate ambele sensuri de mers pe Bulevardul Națiunile Unite.

Protestatarii s-au urcat pe gardul Parlamentului sub privirile jandarmilor
Sursa foto: antena 3
de Laura Dinu    |    Georgiana Murgilă    |    21 Dec 2021   •   10:48

Update 12:05. Este agitație și în interiorul Parlamentului. Este teamă în rândului angajaților după ce protestatarii au reușit să sară gardul și să forțeze ușa pentru a pătrunde în interior. 

Întreg dispozitivul de securitate a fost mobilizat la intrarea principală. 

Update 12:50: Protestatarii au sărit gardurile Parlamentului și încearcă să forțeze ușa sub privirile neputincioase ale Parlamentului. 

Lucrurile au scăpat de sub control, protestul nefiind unul pașnic. Cei care au intrat cu forța riscă până la doi ani de închisoare. 

”Libertate te iubim, ori învingem, ori murim!”, se arată pe pancartele protestatarilor. 

Update 11:45. Jurnaliștii Antena 3 au fost loviți de către protestatari cu steagurile. 

Protestul este condus de liderii AUR, care au venit în fața Legislativului pentru a protesta față de introducerea certificatului verde la locul de muncă.

Protestul vine după ce PSD a cerut ca Executivul să își asume răspunderea pe acest proiect.

Oamenii au venit cu pancarte și cu steaguri pentru a scanda împotriva certificatului. Aceștia au venit din mai multe zone ale țării. 

”Astăzi trebuie să respingem în Parlament acest certificat dăunător! Noi suntem aici, în curtea Parlamentului și începem!”, anunța George Simion în această dimineață. 

Traficul este restricționat

Traficul rutier a fost restricționat marți pe bulevardul Națiunile Unite din cauza mitingului AUR.

Ca urmare a desfășurării unei manifestații publice, Brigada Rutieră a dispus restricționarea traficului rutier pe bd. Națiunile Unite, segmentul de drum cuprins între str. B.P.Hașdeu și bd. Libertății, precum și pe banda I de circulație de pe Calea 13 Septembrie dinspre bd. Libertății către Hotel Marriot.

Brigada Rutieră le solicită șoferilor să circule cu prudență, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să nu oprească ori să staționeze decât în locurile special amenajate și să respecte semnalele și indicațiile polițiștilor rutieri.

De asemenea, pietonilor li se recomandă să circule doar pe trotuare, iar traversarea străzii să o facă doar prin locurile special amenajate și la culoarea verde a semaforului electric, scrie Mediafax

Când ar putea fi adoptat certificatul COVID

Certificatul COVID pentru angajați ar putea fi adoptat peste două zile, dacă PSD îşi impune ideea de a-şi angaja răspunderea pe proiect, în forma actuală. PNL, prin vocea lui Florin Cîțu, nu e de acord cu această variantă. Iar timpul trece, în defavoarea oamenilor. 

Cum arată proiectul lui Alexandru Rafila

  • 15 teste asigurate din sumele alocate de la bugetul de stat, testul cu valabilitate de 48 de ore
  • testele sunt valabile pe perioada existenței obligației angajatorului de a solicita certificatul ELECTRONIC COVID-19
  • obligația solicitării certificatului ELECTRONIC COVID-19 intră în vigoare la 72 de ore de la data îndeplinirii condiției de creștere cu un coeficient săptămânal mediu de cel puțin 1,5 ori a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive la nivel național.

Acestea sunt principalele prevederi ale proiectului de lege.

Social democrații vor ca guvernul să își asume răspunderea în Parlament pe acest proiect. Astfel ar intra rapid în vigoare și ar evita eventuale proteste la Parlament, dar ar și diminua nemulțumirile propriului electorat.

Angajarea răspunderii Guvernului este o soluție extremă la care poate recurge Guvernul atunci când nici procedura de urgență si nici cea a ordonanțelor de urgență nu mai pot fi folosite. 

Potrivit surselor din cadrul coaliției de guvernare, asumarea răspunderii guvernului pe proiectul certificatului COVID ar putea avea loc joi, in aceeași zi cu plenul reunit pentru buget.

Pentru certificatul COVID va fi convocat un plen reunit separat de cel pentru buget.

×
Subiecte în articol: protest aur certificat
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close