Antena 3 CNN Actualitate "Este discriminatorie" | Cartel Alfa anunţă proteste față de noua lege a pensiilor

"Este discriminatorie" | Cartel Alfa anunţă proteste față de noua lege a pensiilor

Confederația Sindicală Națională Cartel ALFA va organiza de Ziua Europei, un miting în Baia Mare, faţă de noua lege a pensiilor pe care o consideră discriminatorie.

"Este discriminatorie" | Cartel Alfa anunţă proteste față de noua lege a pensiilor
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mai 2024   •   17:40

Potrivit Cartel ALFA, „reformele asumate de România în ultima perioadă, printre care se numără și reforma pensiilor, dar și a salarizării unitare din sectorul bugetar, sunt realizate fără o consultare reală cu partenerii sociali"

"Rezultatul este o legislație deficitară și discriminatorie care favorizează doar anumite categorii și dezavantajează marea masă a lucrătorilor si pensionarilor.

În repetate rânduri, Cartel ALFA și membrii organizațiilor din teritoriu au atras atenția asupra discriminărilor pe care noua lege a pensiilor (Legea 360/2023) o va produce în rândul angajaților, în principal a celor care lucrează sau au lucrat în condiții grele”, arată Cartel ALFA într-un comunicat de presă.

Susținerea că aceste legi nu pot fi modificate deoarece au fost „aprobate” de Comisia Europeană nu poate fi acceptată, în accepțiunea sindicaliștilor.

Protest la Baia Mare, de Ziua Europei, față de noua lege a pensiilor

"În primul rând, Guvernul României e acela care a decis forma în care au ajuns acestea acte normative spre aprobare la Comisia Europeană, iar întreaga responsabilitate îi aparține, cu atât mai mult cu cât nu s-a angajat într-un dialog social real și a ignorat observațiile și solicitările sindicatelor.

Europa este o economie socială de piață iar Pilonul European al Drepturilor Sociale – adoptat în 2018 și cu votul Guvernului României – reprezintă setul de principii care ghidează construcția legislativă pentru consolidarea drepturilor sociale ale cetățenilor. Cu reforma pensiilor și, după cum se întrevede, si cu reforma salarizării, Guvernul României pare că acționează în contradicție cu principiile Pilonului European”, se mai arată în comunicatul citat.

Protestele din Baia Mare nu sunt izolate, potrivit sindicatului. În întreaga țară sunt nemulțumiri. Polițiștii și rezerviștii pensionați urmează să protesteze joi din cauza "discriminărilor ce vor rezulta din reforma legii pensiilor”.

"În această Zi a Europei, în timp ce România sărbătorește apartenența sa la Uniunea Europeană, este crucial să ne amintim de valorile care stau la baza acestei uniuni, inclusiv importanța dialogului social și consultarea societății civile.

Aderarea la UE a impus alinierea legislației naționale cu standardele europene și promovarea unui mediu de luare a deciziilor inclusiv. Cartel ALFA reiterează faptul că guvernul nu poate ignora sau ocoli obligația de a angaja un dialog cu sindicatele și alte părți interesate.

Experiența noastră, opiniile și preocupările noastre trebuie recunoscute și incorporate în procesul de formulare a politicilor, în special atunci când acesta afectează direct mijloacele de trai și drepturile lucrătorilor”, mai spun sindicaliștii.

×
Subiecte în articol: Ziua Europei protest legea pensiilor
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close