Antena 3 CNN Actualitate PROTEST DIASPORA. Mitingul din Piața Victoriei s-a încheiat. Zeci de mii de oameni au cerut demisia Guvernului pentru a doua zi consecutiv

PROTEST DIASPORA. Mitingul din Piața Victoriei s-a încheiat. Zeci de mii de oameni au cerut demisia Guvernului pentru a doua zi consecutiv

PROTEST DIASPORA. Mitingul din Piața Victoriei s-a încheiat. Zeci de mii de oameni au cerut demisia Guvernului pentru a doua zi consecutiv
12 Aug 2018   •   00:32

UPDATE 00.29: Protestul antiguvernamental din Piaţa Victoriei s-a încheiat.

Zeci de mii de oameni au cerut demisia Guvernului pentru a doua zi consecutiv. Protestul s-a desfăşurat paşnic, fiind ridicate de către jandarmi doar trei persoane - un bărbat care a tras de gardurile jandarmilor când aceştia voiau sa delimiteze spaţiul manifestaţiei, în jurul după-amiezii, un tânăr asupra căruia a fost găsit un cuţit şi un alt bărbat care a forţat dispozitivul forţelor de ordine.

Oamenii au scandat "Demisia” şi "Nu vă fie frică, românii se ridică”, au suflat în vuvuzele şi au agitat steaguri, iar unii dintre protestatari au venit cu flori pe care le-au împărţit jandarmilor. La manifestaţie au participat şi membri PNL, printre care Ludovic Orban.

Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, 12 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, două fiind duse la spital, însă fără să fie vorba de agresiuni. Câteva mii de persoane au protestat sâmbătă seară şi în mai multe oraşe din ţară - la Iaşi au ieşit în stradă peste 10.000 de oameni, la Timişoara au fost peste 8.000 de manifestanţi, iar la Sibiu aproximativ 5.000.

UPDATE 00.00: Au mai rămas câteva sute, dar majoritate se îndreaptă ușor spre casă. O parte dintre protestatari s-au așezat pe bulevard. Foarte mulți părinți au venit astăzi cu copiii, deși  li se recomandase să nu facă acest lucru.

UPDATE 23.36: Câteva mii de persoane mai participă sâmbătă seara, în jurul orei 23,30, la mitingul antiguvernamental din Piaţa Victoriei, majoritatea protestatarilor părăsind deja zona.

Unii dintre cei rămaşi în piaţă, în faţa Palatului Victoria, cântă la tobe şi dansează, în timp ce alţii suflă în vuvuzele.

Protestatarii continuă să scandeze lozinci împotriva Guvernului şi a PSD.

Manifestanţii au început să părăsească Piaţa Victoriei încă din jurul orei 22,30. Se anunță proteste și dumunică.

UPDATE 22.38: Consilierul lui Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu, a fost și el prezent la mitingul din Piața Victoriei. Totodată, până în acest moment au fost gestionate 12 situații de urgență, în urma cărora două persoane au fost transportate la spital, fără a fi vorba de agresiuni.

Au existat și atacuri de panică, plagă la nivelul mâinii.

UPDATE 22.18: Protestul este pașnic în continuare. Mulțimea începe să se împrăștie spre stațiile de metrou. Chiar și așa au rămas destul de mulți în zonă.

Cu excepția celor trei protestatari ridicați de jandarmi nu au fost incidente grave în această seară. Se strigă în continuare „Demisia”.

Ambulanțele și medicii sunt pe poziții.

UPDATE 21.36:  Numărul persoanelor care participă sâmbătă seara la mitingul antiguvernamental din Piaţa Victoriei a depăşit 25.000, potrivit unor surse, citate de Agerpres.

Un tânăr care a forţat dispozitivul de ordine publică a fost ridicat de jandarmi.

În timp ce oamenii din piaţă au intonat Imnul Naţional, pe faţada Palatului Victoria a fost proiectat un mesaj prin care se cerea demisia Guvernului. Protestatarii scandează "PSD - Ciuma roşie", "Demisia", "Jos Guvernul" şi "România, trezeşte-te".

La un moment dat, în piaţă a apărut un grup de tineri care aveau feţele acoperite. Doi dintre ei au încercat să forţeze gardul instalat de jandarmi, unul fiind imobilizat şi scos din mulţime.

Reprezentanţii Jandarmeriei Române au confirmat că o persoană care a forţat dispozitivul dinspre Bulevardul Iancu de Hunedoara va fi condusă la secţia de poliţie, pentru a fi identificată şi sancţionată.

Oamenii aflaţi în zona în care s-a produs incidentul s-au îndepărtat de grupul de tineri cu feţele acoperite.

Liderii USR vor să facă scut uman pentru protestatari. Dan Barna a anunțat că va merge în Piața Victoriei. Și Ludovic Orban este în mijlocul protestatarilor.

Un protestatar a fost ridicat de pe marginea Pieței pentru că a încercat să forțeze cordonul de jandarmi.

UPDATE 21.00: S-au aprins luminile în Piața Victoriei. Protestatarii și-au adus lasere pe care le proiectează pe clădirea Guvernului și cer demisia. Au fost mici incidente. Doi protestatari au fost ridicați, după ce au adus injurii.

Și forțele de ordine au cerut întăriri și le-au primit.

Mulți dintre protestatari au măști de protecție. Câțiva dintre ei au venit cu mai multe la ei și au împărțit și altora. Traficul în Piața Victoriei este blocat.

Mii de persoane participă la protestele antiguvernamentale aflate în desfăşurare sâmbătă seara în marile oraşe din ţară, fiind circa 4.000 de oameni în stradă în jurul orei 20,30 la Sibiu şi câte circa 3.000 la Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Baia Mare.

UPDATE 20.31: 10.000 de persoane sunt la mitingul din Piața Victoriei. Echipele de jandarmi au fost suplimentate. Traficul rutier a fost oprit în zona Guvernului. Protestul se desfăşoară paşnic, oamenii suflă în vuvuzele şi agită steaguri.

Unii dintre protestatari au venit cu flori, pe care le-au împărţit jandarmilor.

UPDATE 19.55: Ludovic Orban a venit în Piața Victoriei. Liderul PNL a fost surprins printre protestatari.

Peste 5.000 de persoane se află sâmbătă seara, în jurul orei 20,00, în Piaţa Victoriei, unde se desfăşoară un nou protest antiguvernamental, la care ia parte şi liderul PNL, Ludovic Orban, scrie Agerpres.

Liderul liberal a trecut prin mulţimea strânsă în piaţă, oprindu-se lângă gardul de protecţie montat de jandarmi.

Printre protestatari se află şi numeroşi părinţi veniţi cu copii mici, unii chiar în cărucioare. În piaţă a apărut şi un grup de maramureşeni îmbrăcaţi în costume populare şi "înarmaţi" cu tobe.

Oamenii din piaţă sunt dotaţi cu steaguri tricolore, precum şi ale SUA, Marii Britanii, Scoţiei, Canadei, Belgiei şi Spaniei. Unii dintre ei suflă în vuvuzele, însă scandările sunt mai puţin numeroase decât la protestul de vineri, iar atmosfera este calmă.

În zona Pieţei Victoriei sunt desfăşurate efective de jandarmi, dar sunt prezenţi şi poliţişti şi echipaje SMURD.

Traficul a fost restricţionat pe mai multe artere rutiere adiacente Pieţei Victoriei, printre care străzile Buzeşti şi Paris, a anunţat Brigada Rutieră. Anterior au fost aplicate mai multe devieri: pe Bulevardul Iancu de Hunedoara prin pasaj, de la Statuia Aviatorilor către Piaţa Victoriei şi de intersecţia străzii Ion Mincu cu Şoseaua Kiseleff către Piaţa Victoriei.

Mijloacele de transport în comun ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti care trec prin Piaţa Victoriei circulă pe trasee deviate, începând cu ora 18,30, a informat RATB. Este vorba despre autobuzele liniilor 300, 362, 381, 783 şi linia turistică.

UPDATE 19.05: Peste 2000 de persoane adunate în Piața Victoriei. Sunt restricții de circulație, se circulă numai pe bulevardele paralele cu această zonă. Au fost și primele incidente minore în comparație cu cele de ieri.

Mulți dintre protestatari au măști de protecție.

UPDATE 18.34: Încă un incident la protestul diasporei, unul minor de această dată. Un jandarm a fost înjurat de un protestar, care a fost legitimat și condus la dubă. Peste 1000 de persoane s-au adunat acum în Piața Victoriei. Circulația este restricționată în zonă.

Sunt pregătite și acele autospeciale cu apă în caz că lucrurile vor degenera.

Surse susțin că se vor face și percheziții corporale în Piața Victoriei.

UPDATE 18.14: În Piața Victoriei a avut loc un prim incident. Un protestatar a fost depistat cu un cuțit și a fost condus la secție.

UPDATE 17.11: Oamenii protestează liniștit la această oră. Sunt destui jandarmi în zonă și pe străzile lăturalnice. În Piața Victoriei  există și pompieri și SMURD. Totodată, jandarmii vor încerca să-i împiedice pe cei din galerii să ajungă în zonă.

Un singur incident a fost astăzi, dimineață, când jandarmii puneau garduri. O persoană a fost dusă la audieri în legătură cu acest incident.

UPDATE 16.30: Câteva sute de persoane s-au adunat deja în Piața Victoriei. Au venit cu straguri din țara din care vin. Cineva în mijlocul lor îi organizează. Se vorbește de un lanț uman pentru a nu mai permite huliganilor să se infiltreze printre ei.

UPDATE 16.23: Protestatarii au început să se adune din nou în Piața Victoriei. Teoretic, protestul diasporei ar trebui să înceapă la ora 18.00.

UPDATE 13.22: Potrivit unor informații pe surse, ultrașii vor fi împiedicați, pe cât posibil, să ajungă în Piața Victoriei în această seară.

UPDATE 13.15: Apar imagini cu noi violențe între jandarmi și protestatari. O parte dintre aceștia din urmă au smuls gardurile de protectie, iar apoi au fost opriți de jandarmi. Între timp, spiritele s-au mai calmat.

Mai jos, imaginile needitate ale incidentului

UPDATE 13.06: Jandarmii au început să instaleze gardurile de protecție în Piața Victoriei, iar demersul lor a fost întâmpinat cu ostilitate de protestatari. Au urmat îmbrânceli între demonstranți și forțele de ordine, iar un bărbat a fost ridicat de jandarmi.

UPDATE 12.20: În Piața Victoriei sunt câteva zeci de protestatari, care scandează împotriva Guvernului și a PSD.

UPDATE 10.04: La această ora mai sunt 10 persoane internate în spital, dintre care 4 sunt jandarmi. Femeia-jandarm are multiple traumatisme, dar nu a suferit o fractură de coloană cervicală.

UPDATE 9.02: În Piața Victoriei se află câțiva protestatari, cu steaguri și pancarte.

UPDATE 8.43: Aproximativ 20 de persoane au fost conduse la secțiile de Poliție pentru audieri. Una dintre acestea a fost reținută pentru ultraj.

Știrea inițială

Mitingul iniţiat de asociaţii ale diasporei, marcat de numeroase confruntări între protestatari şi forţele de ordine, s-a încheiat după miezul nopţii de joi spre vineri, în jurul orei 2,00 rămânând în Piaţa Victoriei doar câteva zeci de persoane. 

Cei rămaşi s-au strâns în zona platformei care a fost montată în centrul pieţei, în cursul zilei de joi. În zona în care a avut loc protestul au rămas în continuare importante forţe de ordine, inclusiv jandarmi călare. 



Protestul a început joi, în jurul prânzului, când câteva sute de persoane care fluturau steaguri tricolore şi ale UE şi scandau lozinci împotriva Guvernului s-au strâns în Piaţa Victoriei. Pe pancartele afişate şi tricourile purtate de protestatari se pot citi diverse mesaje: "Mi-aţi confiscat drepturile", "Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România", "Nu cedăm", "Nu: Romania coruptă; Parlamentari corupţi", "Tudorel Toader - ministrul anihilării Justiţiei". 

Primele incidente s-au înregistrat în cursul după-amiezii, jandarmii ripostând cu gaze lacrimogene după ce unii dintre cei aflaţi în piaţă au început să arunce cu diverse obiecte către forţele de ordine şi au forţat gardul de protecţie instalat faţa sediului Guvernului. 

După ce numărul protestatarilor a început să crească, au fost instituite restricţii de circulaţie pe străzile adiacente Pieţei Victoriei. 

Creşterea numărului incidentelor violente a determinat Jandarmeria Română să facă apel la oamenii care protestau paşnic să se retragă din primele rânduri, motivând că aceştia sunt folosiţi de cei care comit violenţe ca "scut de protecţie". Ulterior, autorităţile au anunţat că în Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal şi solicită protestatarilor să se delimiteze de acestea. 

În jurul orei 21,00, când, potrivit unor surse, numărul manifestanţilor depăşise 60.000, au fost aprinse lanternele telefoanelor mobile şi a fost intonat Imnul Naţional. Incidentele au continuat şi după acest moment, forţele de ordine folosind în mai multe rânduri gaze lacrimogene, ca răspuns la agresiunile venite din partea unor persoane din piaţă. 

O coloană de scutieri a pătruns la un moment dat în mulţimea din Piaţa Victoriei, iar unii dintre participanţii la protest au aruncat cu diverse obiecte către ei. În timpul intervenţiei, o femeie din trupele de jandarmi a fost agresată de mai multe persoane. 

Jandarmeria Română a precizat, ulterior, că femeia rănită a fost internată la Spitalul Floreasca, ea prezentând un traumatism şi suspiciune de fractură de coloană cervicală. 

Jandarmii au intervenit în cele din urmă cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, apoi au pătruns în piaţă, protestatarii fiind dispersaţi către străzile adiacente. Forţele de ordine au format cordoane, pentru a nu permite revenirea oamenilor în Piaţa Victoriei 

Confruntările au continuat până după miezul nopţii pe mai multe străzi, forţele de ordine reuşind în final să îndepărteze din zonă toate grupurile turbulente. 

În total, 440 de persoane, dintre care 24 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale la mitingul din Piaţa Victoriei, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov. De asemenea, 65 de oameni au fost transportaţi la spital, nouă dintre ei fiind jandarmi. 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close