Antena 3 CNN Actualitate PROTEST DIASPORA. Violențele s-au prelungit până târziu în noapte. Sute de răniți

PROTEST DIASPORA. Violențele s-au prelungit până târziu în noapte. Sute de răniți

PROTEST DIASPORA. Violențele s-au prelungit până târziu în noapte. Sute de răniți
Sursa foto: Foto: Facebook/Mihail-Ioan Bruștuc
11 Aug 2018   •   00:38

UPDATE 01.08: Situatia actuala, in dinamica: 440 de interventii pentru acordare asistenta medicala la fata locului (24 jandarmi), in urma carora 65 de persoane au fost transportate la spital (9 jandarmi).

UPDATE 00.38: Numărul persoanelor care au avut nevoie de asistență medicală până la această ora este de 425. Dintre acestea, 68 au ajuns la spital.

UPDATE 00.16: A apărut imaginea cu femeia-jandarm agresată de protestatari. După ce i-a fost smulsă casca de pe cap, jandarmul a fost bătut cu sălbăticie și dezarmat. Primele informații arată că a suferit multiple traumatisme și este suspectă de fractură de coloană cervicală.

UPDATE 00.05: Potrivit surselor Antena 3, femeia-jandarm atacată în Piața Victoriei este în stare gravă. Este supusă investigațiilor medicale în aceste momente, fiind suspectă de fractură de coloană cervicală.

UPDATE 23.59: Numeroase incendii au fost provocate pe străzile adiacente Pieței Victoriei. Reporterii Antena 3 aproximează că sunt 3-400 de protestatari violenți, care au provocat aceste incendii.

UPDATE 23.51: Armele ar fi fost în posesia unor jandarmi și nu a unor polițiști.

Mai multe tomberoane au fost incendiate în zona Pieței.

UPDATE 23.46: Potrivit surselor Antena 3, armele au fost ”smulse” de pe polițiștii care interveniseră la un fast-food din zona Pieței, vandalizat de protestatarii violenți. Vorbim despre trei pistoale cu glonț, calibrul 9mm.

UPDATE 23.38: Ar fi dispărut trei pistoale din arsenalul jandarmilor, informația nu a fost confirmată oficial.

Ușa muzeului Antipa a fost spartă și protestatarii au intrat în muzeu.

UPDATE 23.37: Jandarmii au primit ordin să îmbrace vestele anti-înjunghiere.

UPDATE 23.23: Un spațiu comercial din zona Pieței a fost vandalizat.

Pe surse a apărut informația că două detașamente de jandarmi au fost atacați în timp ce se deplasau spre Piață și le-au fost luate armele din dotare. Este neclar despre ce fel de arme este vorba.

UPDATE 23.13: Jandarmii care intrau în Piața au fost atacați de manifestanții violenți. Doi dintre ei au fost bătuți cu bestialitate de o parte dintre protestatari, în timp ce alții au sărit să-i apere pe reprezentanții legii.

Anterior, au apărut pe rețelele de socializare imaginile unui alt incident șocant.

UPDATE 22.56: 247 persoane au fost asistate la fața locului, dintre care 9 jandarmi. Dintre acestea, 16 persoane au fost transportate la spital, dintre care 4 jandarmi. La fata locului sunt prezente 17 ambulante SMURD de prim ajutor, 13 ambulante pentru multiple victime, toate deservite de medici, 3 motociclete SMURD, o mașină de suport logistic medical, 13 mașini de pompieri, un centru de comandă și coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea ranitilor.

UPDATE 22.29: Aproximativ 100 de persoane au pătruns în incinta muzeului ”Grigore Antipa” și au început să rupă gardurile. Incidentul a fost semnalat prin 112.

UPDATE 22.25: În intervalul 21.00-22.00 49 persoane au primit îngrijiri medicale dintre care un jandarm cu o plagă la cap si altul lovit la picior, ambii fiind transportați la spital.

UPDATE 22.00: Jandarmii au semnalizat mulțimii să se delimiteze de elementele violente. Este posibil să urmeze o intervenție în forță pentru extragerea manifestanților violenți.

UPDATE 21.46: Jandarmii au început să disperseze mulțimea cu gaze lacrimogene. Dacă până acum acestea au fost folosite într-un perimetru restrâns, acum acestea au fost împrăștiate și spre centrul pieței.

UPDATE 21.31: Stația de metrou Piața Victoriei a fost redeschisă.

UPDATE 21.27: Peste 170 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

UPDATE 21.14: ”Sper să nu fie în pericol colegul nostru, i se acordă îngrijiri medicale. Ne dorim ca lucrurile să nu escaladeze în continuare, nu ne dorim o intervenție în forță, dar situația este una destul de tensionată. Se aruncă în jandarmi cu borduri, cu obiecte metalice (...) Noi am făcut tot ce a stat în puterea noastră, am dialogat, am comunicat cu toți cei prezenți, am făcut ce ținea de partea de prevenție a escaladării. Cei care au provocat lucrurile astea au folosit ca scut oameni de bună-credință, iar acestea nu s-au delimitat în primă fază de aceste grupuri. Colegii mei mi-au transmis că persoane care se află în piață ne-au indicat și am intervenit pentru escaladarea violențelor în zona Bulevardului Iancu de Hunedoara, un grup de tineri pregăteau escaladarea violențelor (...)” a spus Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

UPDATE 21.00: Potrivit surselor Antena 3, un jandarm a fost rănit grav de o piatră.

UPDATE 20.34: Jandarmii folosesc gaze lacrimogene împotriva manifestanților violenți.

UPDATE 20.17: În intervalul 19.00-20.00, s-au acordat îngrijiri medicale unui număr de 35 persoane, care se adaugă la cele 76, dintre care 4 jandarmi.

UPDATE 20.16: ”Facem apel la cei pașnici să se retragă din primele rânduri, agresorii îi folosesc pe ceilalți drept un scut uman. Vă rugăm să înțelegeți apelul nostru, pentru a nu risca să fiți răniți. Un apel către femei și copii, să părăsească zona (...) Grija noastră principală este să protejăm oamenii din piață. O altă grijă este să delimităm grupurile violente, de aceea facem apel la cei pașnici să se delimiteze de aceste grupuri, pentru ca noi să putem să-i extragem din mulțime (...) Am extras din mulțime o persoană care avea un dispozitiv cu electroșocuri” a spus la Antena 3 Marius Militaru, șeful serviciului de comunicare din cadrul Jandarmeriei.

UPDATE 19.58: A fost restrictionat traficul pe Bd. Lascar Catargiu de la Piata Romana catre Piata Victoriei. Stația de metrou Piața Victoriei este închisă în aceste momente.

UPDATE 19.29: Deoarece victimele au stat la un moment dat la coadă, numărul ambulanțelor din Piață este suplimentat.

Jandarmeria face apel la calm și roagă mamele cu copii de la protest să părăsească Piața.

Citiți pe larg despre apelul Jandarmeriei, AICI.

UPDATE 19.27: Aproximativ 19.000 de persoane se află în Piață.

A fost restricționat traficul pe Bd. Nicolae Titulescu de la intersectie cu Bd. Banu Manta si pe str. Buzesti de la intersectia cu Mircea Vulcanescu catre Pta. Victoriei.

UPDATE 19.13: Deși majoritatea se manifestă pașnic, în mijlocul mulțimii există grupuri de instigatori. Aceștia continuă să arunce cu obiecte spre jandarmi și să provoace forțele de ordine.

”A fost o coloană subțire, a părut că se îndreaptă spre Kiseleff, spre sediul PSD, în momentul în care jandarmii s-au îndreptat spre acestă zonă, coloana s-a deplasat rapid spre Piață” a precizat jurnalistul Adrian Ursu.

UPDATE 18.55: Ambasadorul SUA, Hans Klemm, ar fi în drum spre Piață.

UPDATE 18.42: Din mulțime se aruncă în continuare cu diverse obiecte spre jandarmi. Dispozitivul a fost întărit pe flancul de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara. Au fost aduse tunurile cu apă.

Paramedicii au evacuat un jandarm rănit.

Unii protestatari au aprins torțe în mulțime.

Ultimele estimări arată că aproximativ 50 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În Piață numărul protestatarilor crește spectaculos.

UPDATE 17.53: Până acum, 36 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. În Piață s-au strâns aproximativ 5.000 de manifestanți.

UPDATE 17.39: ”Acest miting trebuia să fie al diasporei, al fraților noștri care muncesc în străinătate (...) Pe acest miting s-au cocoțat cu picioarele niște politicieni care nu au făcut nimic pentru România” a spus Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD.

UPDATE 17.15: ”Colegii mei discută în permanență cu protestatarii. Au fost aruncate pungi cu excremente, cu urină. Pietre, bucăți rupte din carosabil, au lovit nu doar jandarmi, ci și persoane prezente la adunarea publică. Colegii mei au folosit spray-urile individuale de protecție. În acest moment situația s-a calmat” a spus Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, care a adăugat că nu are informații că ultrașii vin spre Piață și că până acum au suferit răni ușoare trei jandarmi.

”Nu doar noi suntem expuși, ci și reprezentanții televiziunilor, sunt expuși unei stări de pericol” a mai spus oficialul.

UPDATE 17.10: Un jandarm a fost rănit. Potrivit surselor Antena 3 acesta a suferit o fractură.

Spre Piață se îndreaptă grupuri din galeriile cluburilor de fotbal.

Jandarmii suplimentează dispozitivul de scutieri.

UPDATE 17.00: Scutierii împing grupul de protestatari spre scuarul din Piață. 

Mai mulți protestatari au fost răniți și au primit îngrijiri medicale. 

UPDATE 16.20: Traficul în Piața Victoriei a fost blocat. 

Dispozitivele de jandarmi s-au mobilizat în Piață, și-au făcut apariția și grupurile de scutieri care au blocat accesul spre clădirea Guvernului. Protestatarii au încercat să pătrundă spre Palatul Victoria, au aruncat cu sticle, însă au fost respinși de jandarmi, care au folosit gaze lacrimogene.

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei: ”Situația este calmă acum, s-au aruncat cu obiecte contondente, iar colegii mei din dispozitiv au fost înlocuiți cu cei care au echipament de protecție (...) Suntem aici să protejăm toți cetățenii (...)”

Totodată, potrivit surselor Antena 3, un protestatar a avut nevoie de intervenția paramedicilor, fiind transportat pe targă la o ambulanță.

Update: Incident în Piața Victoriei la mitingul diasporei. Două persoane au fost ridicate de jandarmi.

Un bărbat care a tulburat ordinea publică în Piaţa Victoriei a fost ridicat, vineri, de jandarmi, anunţă reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei.

Bărbatul, în vârstă de aproximativ 40 de ani, ar fi tulburat ordinea publică în Piaţă, acesta fiind condus la o secţie de poliţie pentru a fi identificat şi a fi luate măsurile legale.

De asemenea, o persoană care avea asupra sa mai multe sprayuri cu vopsea, cu care intenţiona să participe la protest, a fost atenţionată de jandarmi că nu poate participa cu acele obiecte. Deşi, iniţial, s-a conformat, ulterior, bărbatul a revenit, iar jandarmii l-au condus la secţie pentru a fi legitimat şi sancţionat.

Aproximativ 400 de persoane sunt la această ora în Piaţa Victoriei pentru marele miting al diasporei. Autorităţile au anunţat încă de azi dimineaţă că se fac controale pirotehnice preventive la maşinile parcate în zonă, pentru a fi evitat orice pericol.

Știre inițială: Zeci de persoane au ajuns deja în Piaţa Victoriei pentru marele miting al diasporei.

Autorităţile au anunţat de diminaţă că se fac controale pirotehnice preventive la maşinile parcate în zonă, pentru a fi evitat orice pericol.

Zeci de mii de români din ţară şi din străinătate şi-au anunţat pe internet intenţia de a participa la protestul din această seară faţă de actuala guvernare

Oficial mitingul ar începe la 17 seara.

Mii de români din toată ţara, pregătiţi cu pancarte, bannere şi goarne, s-au trezit dis de dimineaţă si au pornit spre Capitală, ca să participe la marele protest al Diasporei. În Moldova, startul s-a dat la Iaşi, iar coloana de maşini a adunat de pe drum tot mai multi participanti din alte judeţe.

×
Subiecte în articol: protest diaspora Piata Victoriei
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close