Antena 3 Actualitate Micii producători, protest în fața Guvernului împotriva închiderii piețelor: "Noi dacă nu ne vindem produsele, familiile noastre nu trăiesc!"

Micii producători, protest în fața Guvernului împotriva închiderii piețelor: "Noi dacă nu ne vindem produsele, familiile noastre nu trăiesc!"

de Mia Lungu    |    18 Noi 2020   •   15:30
Micii producători, protest în fața Guvernului împotriva închiderii piețelor: "Noi dacă nu ne vindem produsele, familiile noastre nu trăiesc!"
Sursa foto: Hepta

Mici producători din toată țară s-au adunat miercuri în față Guvernului, să protesteze împotriva ultimei măsurii a executivului de închidere a piețelor și târgurilor și mutarea agricultorilor în frig, în piețele volante.

Totodată, o delegație a fermierilor a fost chemată la discuții cu Premierul Orban și Ministrul Agriculturii, Adrian Nechita Oros. Mesajul celor din piață a fost unul clar: "Vrem să muncim! Lăsați-ne!"

Oamenii care au participat la protest acuză Guvernul că măsura de închidere a pieței îi pune în imposibilitatea de a mai munci și de a mai oferi familiilor o sursă de trai:

"Se dorește distrugerea tradiția românești, se dorește distrugerea gustului românesc, se dorește creșterea importurilor. Sperăm să reușim să fim protejați, să fim auziți, să fim luați în seama.", au spus aceștia la Antena3, într-o intervenție în direct din Piața Victoriei.

Agricultorii din Piața Victoriei: Suntem marginalizați, suntem neglijați, suntem invizibili

"Să ne lase să trăim. Muncim să trăim. Vrem o viață normală și un trăi decent. Să ne lase să ne vindem produsele, deoarece produsele noastre sunt perisabile iar după 3 zile se strică. Noi dacă nu ne vindem produsele, familiile noastre nu trăiesc pentru că nu au cu ce.

Nu avem un război cu hpermarketurile pentru că unii dintre noi chiar livrăm către hypermarketuri. Vrem să fim egali. Toată lumea să rămână deschisă. Toată lumea să supraviețuiască." 

Protestatarii scandează "Deschideţi pieţele!" şi "Vrem să muncim, nu să murim!" şi afişează pancarte inscripţionate cu mesajele: "Supermarketurile-n câştig, ţăranii evacuaţi în frig!", "Vrem soluţii concrete, nu ţărani evacuaţi din pieţe!", "Pieţele pentru producătorii români!", "Susţineţi ţăranii! Sprijinul tău e sămânţa acţiunii noastre", "Agricultura familială la scară mică - ţărănească"

Imediat după intrarea în vigoare a măsurii închiderii piețelor agroalimentare, ministrul Agriculturii, Adrian Oros a facut apel la populație să cumpere doar produse românești din marile magazine

"Avem de făcut două lucruri foarte simple: să căutăm zilnic doar produse româneşti, iar dacă nu găsim, să nu cumpărăm altceva până când ele nu vor apărea pe raft şi să reeducăm copiii cum fac toate ţările europene şi acasă şi la şcoală, să le spunem că cele mai bune produse sunt produsele româneşti.

Statul poate să facă un singur lucru, să reglementeze relaţia economică contractuală între micul producător şi procesator care în România de regulă este român şi între comerciantul dominant, care în România nu este român'', propunea ministrul Adrian Oros la începutul lunii Noiembrie.

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close