Antena 3 CNN Actualitate Protest în Piața Victoriei, la 4 ani de la violențele din 10 august: "Nu uităm și nu iertăm!"

Protest în Piața Victoriei, la 4 ani de la violențele din 10 august: "Nu uităm și nu iertăm!"

La 4 ani de la evenimentele din 10 august 2018, comunitatea Declic anunță un protest, astăzi, în Piața Victoriei începând cu ora 18.00. Manifestația se va desfășura sub sloganul "10 august- Nu uităm și nu iertăm".

Protest în Piața Victoriei, la 4 ani de la violențele din 10 august: "Nu uităm și nu iertăm!"
Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin/ Octav Ganea - Declic/Facebook
de Iulia Gorgorin    |    10 Aug 2022   •   18:07

Prin acest protest, comunitatea Declic cer o anchetă corectă în cazul 10 august şi să se stabiliească cine sunt vinovații pentru represiunea împotriva protestatarilor pașnici.

De asemenea, organizatorii spun că vor aduce în Piaţa Victoriei şi celebrul elefant roz, care va fi gazat, într-un gest simbolic.

Comunitatea Declic susţine că cei care au dat ordine sunt în continuare nepedepsiți.

Protestul va avea loc în Piața Victoriei, de la ora 18:00

”24 de jandarmi sunt urmăriți penal pentru lovirea și gazarea protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor, la 4 ani de la evenimentele din 10 august 2018, din Piața Victoriei. Comunitatea Declic face un apel la procurorul general și la procurorii militari care anchetează violențele din 10 august 2018 să urgenteze cercetările și să extindă ancheta și către cei care au dat ordin să fie atacați oamenii care protestau pașnic.

Declarațiile jandarmilor audiați la Secția Militară scot la iveală faptul că au primit ordin să își acopere numerele de identificare de pe căști și de pe echipamente, chiar cu o zi înainte de 10 august 2018.

Ca să marcheze 4 ani de la 10 august 2018, membrii Declic vor fi prezenți miercuri, 10 august, în Piața Victoriei, de la ora 18:00, alături de alte organizații civice, la protestul „10 august – Nu uităm și nu iertăm”.

Comunitatea Declic va aduce în Piața Victoriei caravana „10 august – Nu uităm și nu iertăm”, cu imagini din ziua de 10 august 2018

Caravana a trecut zilnic, din 1 august, prin fața Guvernului, a Parlamentului, a Palatului Cotroceni și a Parchetului General, ca să vadă toți, de la președintele Klaus Iohannis până la procurorul general, Gabriela Scutea, că cetățenii nu au uitat, sunt atenți la ce se întâmplă cu ancheta și vor dreptate.

De asemenea, elefantul roz, pe care Declic l-a realizat în momentul clasării dosarului, pentru că niciun politician nu părea să mai vadă „elefantul din încăpere”, va fi adus în piață și gazat într-un gest simbolic.

În urma violențelor jandarmeriei asupra oamenilor care protestau pașnic în Piața Victoriei, pe 10 august 2018, peste 700 de persoane au depus plângere la parchet pentru că au fost lovite sau gazate.

Demersul Declic este susținut de peste 61.200 de cetățeni care au semnat deja petiția prin care cer o anchetă corectă în cazul 10 august.

La fel ca în cazul procesului de redeschidere a dosarului, costurile privind onorariile avocaților sunt acoperite și pe parcursul acestei anchete cu ajutorul donațiilor membrilor comunității Declic.

Petiția poate fi semnată AICI", se arată în comunicatul transmis de reprezentanţii Declic.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close