Antena 3 CNN Actualitate Protest spontan la CFR: 26 de trenuri au fost blocate. Ceferiştii din Timişoara pichetează joi Prefectura

Protest spontan la CFR: 26 de trenuri au fost blocate. Ceferiştii din Timişoara pichetează joi Prefectura

Protest spontan la CFR: 26 de trenuri au fost blocate. Ceferiştii din Timişoara pichetează joi Prefectura
10 Iun 2009   •   11:18

Mai multe trenuri de călători au fost blocate, miercuri dimineaţă, în mai multe gări din ţară, după ce angajaţii CFR au pornit un protest spontan. Angajaţii şi-au încetat activitatea la ora 10.00 şi au reluat-o la 11.30.

Salariaţii sunt nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile integral.

Traficul pe calea ferată a fost afectat în toată zona din jurul Capilatei. Trenurile au avut întârzieri de aproximativ două ore, ceea ce a generat nemulţumirea călătorilor.

În total, 26 de trenuri au fost oprite: 25 cu călători şi unul de marfă.

Trei dintre garnituri au fost oprite în Gara de Nord, patru la Titu şi una la Chitila. De asemenea, un alt tren, cu destinaţia Budapesta, a fost blocat pe traseu.

La Constanţa au fost oprite 4 trenuri de călători şi 4 trenuri de marfă. Salariaţii au reluat lucrul, dar sunt în continuare nemulţumiţi. Astfel, nu este exclus ca aceştia să reia protestul.

Ceferiştii din Timişoara au anunţat că vor picheta joi sediul Prefecturii, din acelaşi motiv - salarii neprimite la timp.

În cadrul Regionalei CFR Timişoara sunt aproximativ 3.000 de angajaţi care nu şi-au luat banii de o lună.



Subsecretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia susţine că liderii sindicali au fost informaţi că vor fi întârzieri şi că banii vor ajunge la angajaţi, eşalonat, în cursul acestei săptămâni. Sindicaliştii invocă însă faptul că au la rândul lor facturi care trebuie plătite la timp.

Salariaţii au refuzat să-şi mai desfăşoare activitatea pe motiv că nu şi-au primit avansul pentru luna iunie, care ar fi trebuit acordat la finalul lunii mai.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a anunţat la sfârşitul lunii mai că vor fi disponibilizaţi 3.700 de angajaţi pensionabili din CFR şi vor fi reduse cheltuielile legate de prime şi sporuri.

Ultimul miting al feroviarilor a avut loc la sfârşitul lunii aprilie. Aproximativ 6.000 de ceferişti au protestat în faţa Ministerului Transporturilor, cerând subvenţii directe de la stat şi investiţii de la buget.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: protest spontan CFR trenuri gara de nord
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close