Antena 3 CNN Actualitate Proteste anti-restricții în Capitală, în sâmbăta Paștelui catolic: Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a șaptea seară consecutiv

Proteste anti-restricții în Capitală, în sâmbăta Paștelui catolic: Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a șaptea seară consecutiv

Sunt proteste importante în Capitală, față de restricțiile impuse de CNSU. Aproape o mie de oameni se strânseseră deja în Piața Universității la ora 17:00, în a șaptea seară de proteste.

Proteste anti-restricții în Capitală, în sâmbăta Paștelui catolic: Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a șaptea seară consecutiv
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    03 Apr 2021   •   23:30

Este ziua protestelor, nu numai în Capitală ci și în alte mari orașe din țară. Oamenii își strigă nemulțumirile față de restricțiile impuse de autorități, în primul weekend cu măsuri suplimentare de combatere a pandemiei COVID-19.

Mulțimea s-a dispersat din Piața Constituției în jurul orei 22:30. Mare parte dintre protestatari au plecat către case. Iar câteva sute s-au întors în Piața Universității în jurul orei 23:00, dar forțele de ordine au început să dea amenzi. 

Protestatarii au ajuns în fața Palatului Parlamentului la ora 22:00. Acolo au fost întâmpinați de un cordon format din jandarmi, care i-au ținut la o distanță de aprox. 10 metri fața de zidurile instituției. Traficul a fost blocat în Piața Constituției.

George Simion, alături de miile de protestatari, în marș pe Calea Victoriei: Forțele de ordine au bătut minori

Liderul AUR, George Simion, a ieșit în stradă alături de protestatarii anti-restricții, în a șaptea seară de manifestații în București. Acesta a făcut declarații în exclusivitate la Antena 3, la emisiunea Subiectiv de sâmbătă seara, în direct de la marșul protestatarilor către Palatul Parlamentului.

"Guvernul merită să cadă dacă în felul asta se manifestă ei. Forțele de ordine au bătut minori, au făcut descinderi."

Aproape de ora 21:00 protestatarii au plecat de la Guvern spre Palatul Parlamentului. În drum, se vor opri să protesteze în fața unei televiziuni de știri. Oamenii cer în continuare demisia Guvernului Cîțu.

"Eu am înțeles că suntem în valul trei. După toată strategia, toate măsurile, toate restricțiile, pe care în marea lor majoritate le-am respectat, ajungem în valul trei. Cred că rezultatele vorbesc de la sine.", spus Aurelian Pop, unul din liderii protestelor anti-restricții.

Reprezentanții Poliției și Jadarmeriei au făcut câteva precizări, la ora 20:00:

Vrem să precizăm că jandarmii sunt aici pentru siguranță celor care participa la proteste dar și a celorlalți cetățeni. Până la acest moment nu am avut incidente și vrem să mulțumim celor care au înțeles să respecte legea. Organizatorul a depășit numărul maxim de participanți, motiv pentru care vor fi aplicate sancțiuni." 

Mii de protestatari au ajuns în fața Guvernului în jurul orei 19:30. Acolo au fost întâmpinați de un cordon format din zeci de jandarmi, mobilizați pentru a păzi instituția și a asigura desfășurarea pașnică a manifestațiilor.

George Simion a făcut câteva precizări pentru Antena 3, în timp ce insoțea protestatarii în drum spre Piața Victoriei.

"Vocea românilor trebuie să se facă auzită. I-am chemat la prima zi de protest să ieșim în stradă de fiecare dată când vedem miros de dictatură. E la latitudinea fiecăruia, dacă poartă măști, dacă își fac vaccinul. Pentru libertate suntem aici."

Cu puțin timp înainte de ora 19:00, protestatarii au plecat din Piața Universității către Piața Victoriei. Aceștia au blocat bulevardului Magheru și se îndreaptă spre Guvern. Jandarmii încearcă să limiteze accesul lor pe o singură bandă de circulație.

Printre protestatari se află și co-fondatorul partidului AUR, George Simion, unul dintre principalii lideri ai protestelor din ultima săptămână.

La ora 18:00 erau deja peste 1200 de protestatari în Piața Universității.

"Am fost în fiecare seară deoarece actualele măsuri nu sunt decât o prelungire a stării de agonie în care ne aflăm. Actualul Guvern nu a făcut decât să îngroape economia care și-așa era foarte slăbită. Și se pare că, pentru ei, exprimarea nemulțumirilor este egală cu un dosar de terorism. Acum 30 de ani au murit oameni pentru că noi să putem ieși în stradă.", spune Georgiana, o mama tânăra care a venit la protest cu fetiță și soțul.

Avocatul Dan Citic, unul dintre organizatorii manifestațiilor din Piață Universității, a declarat în exclusivitate la Antena 3 că întoarcerea la normalitate se poate face prin trei măsuri care trebuie luate de urgență.

"Abrogarea legii 55/2020, demisia lui Florin Cîțu, demisia lui Raed Arafat. Sunt cele trei măsuri cumulative care noi considerăm că trebuie luate pentru a se reveni la normalitate. 

Aici în Piață găsiți o largă reprezentare a poporului român, din toate paturile sociale, stările, educațiile. Nu suntem analfabeți, nici pleavă, nici știrbi."

×
Parteneri
Doi ani de război al Rusiei în Ucraina. Ce se întâmplă la Moscova și Kiev
x close