Antena 3 CNN Actualitate Proteste la Ministerul Finanţelor, ale Federaţiei SANITAS

Proteste la Ministerul Finanţelor, ale Federaţiei SANITAS

Proteste la Ministerul Finanţelor, ale Federaţiei SANITAS
12 Mai 2016   •   12:34

Reprezentanţii Federaţiei SANITAS protestează joi, începând cu ora 11,00, în faţa Ministerului Finanţelor Publice şi atrag atenţia că, dacă până pe 15 mai nu primesc nicio propunere privind Ordonanţa de Urgenţă pentru eliminarea inechităţilor şi discriminărilor salariale, vor declanşa ample acţiuni sindicale la nivelul întregii ţări. 

"Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională a Asistentului medical. O zi în care era normal să sărbătorim, să ne bucurăm de beneficiile unei ordonanţe care să elimine inechităţile şi discriminările salariale din sistemul sanitar, să avem o lege a salarizării decentă şi care să se raporteze la situaţiile concrete şi reale ale sistemului (...) O zi în care să simţim că suntem respectaţi de instituţiile statului. Din păcate, suntem în stradă, astăzi (joi n.r) din nou la Ministerul Finanţelor Publice, iar mâine (vineri n.r) la Ministerul Sănătăţii. Federaţia SANITAS din Romania atrage atenţia Guvernului României că situaţia în care se află sectorul sanitar trebuie reglementată, iar dacă până pe 15 mai a.c. nu primim nicio propunere privind ordonanţa de urgenţă pentru eliminarea inechităţilor şi discriminărilor salariale, aşa cum ne-a promis ministrul Muncii, vom declanşa ample acţiuni sindicale la nivelul întregii ţări", menţionează reprezentanţii SANITAS într-o postare pe pagina de Facebook. 

Federaţia SANITAS a declanşat seria de proteste luni, la sediul Ministerului Muncii, acestea fiind continuate marţi la Ministerul Finanţelor şi miercuri, din nou, la Ministerul Muncii. 

Conform unui comunicat al Federaţiei, în prima zi de proteste, o delegaţie a Federaţiei SANITAS a purtat discuţii cu ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, iar la finalul întâlnirii acesta a ieşit să discute cu membrii federaţiei prezenţi la pichetare şi le-a cerut un răgaz de câteva zile pentru a putea veni cu un răspuns concret din partea Guvernului privind ordonanţa de urgenţă pentru eliminarea inechităţilor şi discriminărilor salariale din sistem. 

De asemenea, marţi, după pichetarea Ministerului Finanţelor Publice, la Ministerul Sănătăţii a avut loc o întâlnire între prim-vicepreşedintele Federaţiei SANITAS, Marius Sepi, şi prim-ministrul României, Dacian Cioloş, în prezent şi ministru interimar al sănătăţii. 

"În cadrul acestei întâlniri au fost înaintate prim-ministrului revendicările SANITAS şi au fost discutate problemele cu care se confruntă sistemul sanitar românesc. Reprezentantul SANITAS a atras atenţia prim-ministrului că Sănătatea este o prioritate naţională şi trebuie tratată ca atare, iar situaţia actuală în care se află sistemul sanitar reprezintă o problemă de siguranţă naţională şi trebuie tratată cu maximă seriozitate", se menţionează în comunicat. 

SANITAS solicită eliminarea inechităţilor şi discriminărilor salariale pentru toate categoriile profesionale din sistemul sanitar, de asistenţă socială şi medico-socială, majorare salarială cu 25% în 2016, reglementarea timpului de muncă pentru medici, implicit plata corectă a gărzilor, deblocarea şi finanţarea posturilor de specialitate, reglementarea funcţionării reţelei de medicină şcolară, respectarea normativelor de personal din sistemul sanitar, etc.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: proteste sanitas
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close