x close

Proteste la Vaslui, faţă de explorarea gazelor de şist. 15 manifestanţi au ajuns la spital

de S.T.    |    M.Z.    |    16 Oct 2013   •   20:25
Proteste la Vaslui, faţă de explorarea gazelor de şist. 15 manifestanţi au ajuns la spital 418 Foto: captura Antena 3
Update 20.25 - Jandarmii care au fost trimişi la protestul din Siliştea s-au retras din dispozitiv miercuri seară, decizia fiind luată de şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, potrivit Mediafax.
 
Forţele de ordine au decis să se retragă, cel puţin temporar de pe DJ Vaslui - Gârceni, după mai bine de o oră în care aceştia au stat pe drumul judeţean care leagă municipiul Vaslui de comuna Gârceni. Manifestanţii au aplaudat gestul forţelor de ordine scandând "România învinge".
 
Totodată, două autocamioane cu tuburi din beton şi nisip care urmau să ajungă la suprafaţa deţinută de Chevron au plecat din zonă, la fel ca şi cele trei ambulanţe şi autospeciala SMURD care fuseseră deplasate în zonă.
 
Manifestanţilor li s-au alăturat zeci de protestatari din alte zone ale judeţului, cum ar fi Şuletea. Oamenilor le-au fost aduse mâncare, apă de băut şi sucuri, iar în zonă şi-au făcut apariţia şi mai mulţi preoţi.

Update 19.20
- Un număr de 15 protestatari de la Pungeşti au ajuns la spital.
 
Primarul nu este de găsit, social-democratul fiind în concediu.

Update 19.15 -
Numărul protestatarilor s-a dublat, astfel că în acest moment circa 500 de oameni manifestează. În prezent, drumul judeţean nu mai este blocat.


Update 19.00
- Prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, şi şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, au ajuns, miercuri seară, în zona localităţii vasluiene Siliştea, unde au loc protestele faţă de explorarea gazelor de şist, potrivit Mediafax.
 
Întrebat ce se va întâmpla în continuare în zonă şi cum se va acţiona, prefectul de Vaslui a spus că important este să nu se întâmple nimic violent de acum înainte, însă a apreciat că legile trebuie respectate.
 
Cei doi oficiali discută cu şeful Jandarmeriei Vaslui şi cu şeful Grupării Mobile de Jandarmi Bacău privind situaţia de la Siliştea - Pungeşti.

Update 18.05
 - Protestatarilor de la Vaslui li s-a făcut rău după ce au fost îmbrânciţi de jandarmi. Localnicii sunt revoltaţi că în zona în care locuiesc va începe explorarea gazelor de şist.

Unui bătrân bolnav de inimă i s-a făcut rău. Nu s-au înregistrat răniţi printre manifestanţi.

La protest au intervenit circa 200 de jandarmi, la cei aproximativ 200 de protestatari.
 
Imagini care vă pot afecta emoţional, în videoul de mai jos.


Update 17.36 - Jandarmii au intervenit în forţă, miercuri după-amiază, în rândul protestatarilor din localitatea Siliştea, pentru a elibera şoseaua pe care aceştia o blocaseră, mulţi dintre manifestanţi fiind bruscaţi şi luaţi pe sus de forţele de ordine.

Celor peste 200 de jandarmi mobilizaţi încă de miercuri dimineaţă la Siliştea, în judeţul Vaslui, unde au loc proteste faţă de explorarea gazelor de şist, li s-au alăturat alţi 50 pentru a-i ajuta să elibereze drumul judeţean blocat de manifestanţi.
 
Un reprezentant al Jandarmeriei a încercat să le explice oamenilor că încalcă legea, solicitându-le să elibereze zona.
 
În pofida apelului forţelor de ordine, manifestanţii nu au deblocat drumul, între aceştia fiind şi copii care s-au aşezat pe şosea, astfel încât jandarmii să nu intervină.
 
Manifestanţii scandează "Murim, luptăm, Pungeştiul îl apărăm", "Hoţii", potrivit Mediafax.


 
La un moment dat, jandarmii au decis să intervină în forţă şi s-au folosit de o maşină a Ambulanţei pentru a-şi crea culoar şi a-i dispersa pe manifestanţi.
 
În timpul intervenţiei, mai mulţi protestatari au fost bruscaţi şi luaţi pe sus de către forţele de ordine, care au renunţat însă la folosirea ambulanţei, după ce unii dintre manifestanţi s-au aşezat pe jos, în genunchi, în faţa forţelor de ordine.
 
La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii se află faţă în faţă cu jandarmii, scandând în continuare "Plecaţi acasă", în timp ce forţele de ordine încearcă să negocieze cu oamenii.
 
Protestatarii de la Siliştea (Vaslui) au blocat drumul judeţean, formând un cordon, pentru a împiedica accesul utilajelor în zona de explorare, iar la faţa locului a venit şi protopopul de Bârlad care le-a transmis oamenilor mesaje de încurajare şi a cântat "Cu noi este Dumnezeu".

Informaţiile au fost prezentate miercuri, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

_________________________________

Ştirea iniţială 14.46

Sute de locuitori din Pungeşti, judeţul Vaslui, protestează de trei zile supăraţi că americanii de la Chevron se pregătesc să înceapă lucrările pentru explorarea gazelor de şist.

Miercuri dimineaţă, în localitatea Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist.
   
La un moment dat, protestatarii au blocat o bandă de mers a drumului judeţean Vaslui-Gârceni, circulaţia desfăşurându-se pe un singur fir, alternativ, cu ajutorul jandarmilor care au creat un cordon pe mijlocul şoselei.Mai multor protestatari li s-a făcut rău şi a fost nevoie de intervenţia medicilor de la ambulanţă.
   
În zonă au fost trimişi peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobilă din Bacău, care încearcă să elibereze zona pentru ca societatea să poată să lucreze.


 
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati