Antena 3 CNN Actualitate Proteste la RATB. Manifestanții acuză abuzurile, corupţia şi mafia care sufocă instituţiile statului

Proteste la RATB. Manifestanții acuză abuzurile, corupţia şi mafia care sufocă instituţiile statului

Proteste la RATB. Manifestanții acuză abuzurile, corupţia şi mafia care sufocă instituţiile statului
31 Mar 2016   •   10:57

Sindicatele de la RATB picheteză mâine sediile DNA şi RATB. Protestatarii acuză abuzurile, corupţia şi mafia care sufocă instituţiile statului, se arată în comunicatul de presă emis de sindicalişti. Protestatarii se declară nemulţumiţi de subfinanţarea RATB, managmentul defectuos al Regiei de Transport dar şi de vehicule care nu mai corespund din punct de vedere tehnic si estetic.

Comunicatul sindicaliștilor RATB:

„Vă facem cunoscut că în ziua de 01 Aprilie 2016, se vor desfăşura doua adunari publice organizata de catre noi Sindicatul Transportatorilor  APT din RATB, sustinuti de avocatii din UNBR 2004, reprezentati de domnul avocat Vasile Dumitru:
-    protestul cu nr. 18 va avea loc intre orele 09:30 si 11:00 in localitatea Bucuresti la sediul DNA din București, Str. Știrbei Vodă nr. 79-81;
-    protestul cu nr. 19 va avea loc intre orele 11:30-14:30 la sediul RATB din B-dul Dinicu Golescu nr.1, sector 1, Bucuresti.
Scopul adunărilor publice îl constituie:
-  Abuzurile, coruptia si MAFIA care sufoca institutiile statului Roman;
- Abuzurile si coruptia din Partidele Politice care numesc conducerea RATB;
- Abuzurile si coruptia din Justitie care nu finalizeaza dosarele aflate pe rol;

- Abuzurile si coruptia din Guvernul Romaniei care nu opreste Mafia organizata din RATB;
- Abuzurile si coruptia din Primaria Municipiului Bucuresti care numeste conducerea RATB si intretin fenomenul de tip mafiot din RATB.

Prin aceste actiuni de protest dorim sa atragem atentia celor din mass-media, conduceri RATB dar si PMB, asupra conditiilor de munca din cadrul RATB.
CONDUCATORII DE VEHICULE, PERSONALUL DE INTRETINERE, CONTROLORI DE BILETE, CASIERI TONETA DAR SI CELELALTE CATEGORII DE SALARIATII sunt asteptati sa isi exprime nemultumirea fata de conducerea RATB.

Motive:      
· Subfinantarea RATB
· Managmentul neperformant al conducerii RATB, proceduri de licitatii intarziate
·  Vehicule care nu mai corespund din punct de vedere tehnic si estetic, cu o durata de viata depasita  si un grad de uzura foarte ridicat
·  Lipsa pieselor de schimb si a echipamentelor de protective
·  Lipsa unui program de constructi tramvaie la U.R.A.C.
·  Conducatori de vehicule, controlori si casiere agresate din cauza reduceri parcului circulant
·  Lipsa conditiilor minime de igiena (WC-uri, apa potabila), conditi inumane de munca, penru casierele de la toneta,

TOTI CEI CARE MAI SUNT INTERESATI DE SOARTA RATB-ULUI, SUNT RUGATI SA POARTE LA MANA DREAPTA O BANDEROLA ALBA (GREVA JAPONEZA) PE TOATA PERIOADA TIMPULUI DE LUCRU.

1.Conducerea RATB si sindicatul reprezentativ cheltuiesc netransparent fondul pentru ajutoare sociale de 2%  din fondul de salarii. Salariatii bolnavi incurabil sau cu boli profesionale nu mai primesc nici-un ajutor din fondul de ajutoare sociale.
2.Conducatorii auto sunt abuzati si li se anuleaza programarile la concediul de odihna de catre sefi. Ce vina au soferii ca nu mai aveti resursa umana? Dupa ce ne-ati lasat fara prime, acum ne lasati si fara zilele de concediu. O sa plecam cu totii si o sa va lasam pe voi sa munciti in traseu sau sa aduceti chinezi sau indieni sa munceasca pe doi lei.
3.Va somam sa stopati angajarile ilegale si  cointeresate pe care le efectuati.
 Ne-am saturat sa angajati lipitorile de la partid pe salarii nesimtite, in timp ce muncitorii au salarii minime. Va avertizam ca au inceput sa vorbeasca persoanele care au fost ,,mulse'' la angajare.
4.Managementul Neperformant si ILEGAL sustinut si impus de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a numit consiliul de administratie al RATB, dar alesii locali nu au facut numirile in urma unui concurs, asa cum prevede legea, ci politic. Consiliul de administratie al RATB nu s-a numit cu respectarea legii din cauza ca nu au fost respectate prevederile art.5 din OUG 109/2011, referitoare la modalitatea selectiei (evaluarii) persoanelor propuse a face parte din Consiliile de Adminstratie. Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, selectia membrilor Consiliilor de Administratie se face pe baza unui concurs. In conformitate cu legea 215/2001, art 48, secretarul general al Primariei Generale a refuzat contrasemnarea hotararii de Consiliu General invocand motivele pentru care astfel de hotarare nu poate fi considerata legala, fiind asimilata abuzului in serviciu.
 5.Conducerea RATB a creeat un prejudiciu de un milion de lei, in urma câştigării în instanţă a unor procese intentate mai ales de foştii directori ai RATB, daţi afară de Consiliul de Administraţie ai regiei. Acesta este preţul rotaţiilor politice la conducerea RATB, care ar urma să umfle bugetul local cu echivalentul a 223.000 de euro.Fapta a fost constatata de Curtea de Conturi in raportul publicat in anul 2016.
6.Consilierii generali au interese oneroase si rude angajate pe bani foarte mulți în R.A.T..B. Aceasta fapta fiind asimilata abuzului in serviciu si traficului de interese.
7.Numirea politica a unor sefi incompetenti in R.A.T.B. Aceasta fapta fiind asimilata abuzului in serviciu.
8.Abuzurile sefilor impotriva salariatilor.Motivɑţiɑ noastra este de ɑ a apara drepturile salariatilor si sindicatelor fɑţă de ɑngɑjɑtorul RATB, precum si fata de grupurile de tip mafiot din mediul politico-finaciar.
Româniɑ ɑ înlocuit legile speciale ale sindicatelor, patronatelor si conflictelor de munca cu Codul de Dialog Social. Primɑ consecinţă ɑ fost ɑceeɑ de creştere ɑ abuzurilor si a actelor de discriminare indreptate impotriva salariatilor si a sindicatelor legal constituite altele decat ,,sindicatul reprezentativ".
Astfel la nivel de unitate a aparut un ,,monstru" numit ,,sindicatul reprezentativ" care devine partenerul tuturor directorilor numiti politic la nivel de unitate.
Directorul si ,,sindicatul reprezentativ" aplica legislatia abuziv si in interesul lor calcand in picioare drepturile salariatilor si a sindicatelor legal constituite.
9.Furtul si distrugerea R.A.T.B. sustinut in ultimii 26 de ani de catre grupurile politico-mafiote.
Exemple:
- Camera de Conturi a Municipiului Bucureşti/ Procesul verbal de constatare nr. 144/14.12. 2007, Angajare nelegală a fondurilor publice pentru lucrări de modernizare a căii de rulare a tramvaielor. Prejudiciu estimat 4.395.800 lei.  Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA
- Camera de Conturi a mun. București / Proces verbal de constatare nr. 61161/13.12.2013. Abuz în serviciu contra intereselor publice (art. 248 C. pen.), neglijență în serviciu (art. 249 C. pen.). Prejudiciu estimat 8.472.166 lei. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București
10.Acoperirea jafului de la R.A.T.B. prin lipsa de reactie a institutiilor statului din care enumeram: nemultumirea ca D.N.A.-ul nu incepe cercetarea penala fata de ilegalitatle comise de conducerea R.A.T.B. sesizate in  Rapoartele Corpului de Control al Primului Ministru si al Curtii de Conturi din perioada 2012-2015. Deoarece la conducerea RATB au aparut mai multe schimbari la nivel de management, pentru o mai buna informare va aducem la cunostinta ca actualul Contract Colectiv de Munca contine clauze abuzive si discriminatorii pentru sindicatele legal constituite altele decat STB-ul. Discriminarea a aparut la negocierea CCM 2012-2014 cand directorul General al RATB Viorel Popescu (actual condamnat penal cu executare pentru fapte de coruptie), in cardasie cu liderul STB-ului de la acel moment care ii era afin, a hotarat sa oblige celalalte sindicate sa fuzioneze fortat cu acesta sau sa le distruga. Din echipa de negociere a STB-ului a facut parte si liderul Sindicatului Lucratorilor din URAC Mihalache Alexandru, care i-a promis liderului STB ca fuzioneaza cu acesta. Astfel celelalte sindicate au fost discriminate, prin participarea in echipa STB-ului la negocieri a unui reprezentat al  unui sindicat asa zis ,,nereprezentativ", in timp ce celorlalte organizatii nu li s-a permis accesul. Discriminarea a continuat cu faptul ca pe tot cuprinsul Contractului Colectiv de Munca exista prevederi, referiri si drepturi doar pentru sindicatul reprezentativ (STB).
Acum director la RATB este director interimar Orzata Paul Radu care aplica aceeasi tactica discriminatorie in cardasie cu sindicatul reprezentativ si nu permite accesul la negocieri decat a unui sindicat nereprezentativ care este apropiat de sindicatul reprezentativ. Aceasta fapta fiind asimilata abuzului in serviciu.
Apoi la conducerea RATB-ului au fost parasutate diverse persoane, care nu au dovedit ca ar avea cunostinta de prevederile legislatiei in vigoare sau despre minimul bun simt si au interpretat CCM-ul cu lipsa lor de inteligenta sau dupa interesul lor oneros, creind avantaje ilegale STB-ului. Dintre acestea va enumeram:
-acordarea dreptului STB-ului de a gestiona fondurile pentru bilete de odihna si tratament;
-trimiterea membrilor celorlalte sindicate sa isi vizeze cererea de decontare a biletelor de odihna la liderul STB.Aceasta fapta fiind asimilata abuzului in serviciu;
-acordarea de nivele de salarizare salariatilor RATB de catre seful locului de munca si cu viza liderul STB-ului. Aceasta fapta fiind asimilata abuzului in serviciu;
In RATB exista o legatura foarte stransa intre conducere si sindicatul reprezentativ. Sindicatele nereprezentative reprezinta opozitia. Aceste sindicate sunt cele care isi apara membrii de abuzurile sefilor si ale liderilor sindicatului reprezentativ.
In anul 2011 liderul sindicatului reprezentativ la sustinut la conducerea RATB pe cumatrul lui Viorel Popescu. Acesta a fost director RATB  intre 12.2011 si 10.2012.
Viorel Popescu, fost director al RATB, a fost condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare. Acesta a prejudiciat regia de transport în comun cu aproximativ 820.000 de euro, prin încheierea unui contract cu o firmă care, deşi nu avea drept de asistenţă juridică, a oferit RATB astfel de servicii.
Viorel Popescu a fost trimis în judecată într-un nou dosar, în care este acuzat că, în decembrie 2011, a primit 2.500 de euro de la administratorii a două firme, pentru a le facilita derularea unui contract ce viza vânzarea de către regie a 232 de autovehicule casate.
Viorel Popescu a fost acuzat doar pentru cele doua fapte in realitate acesta a comis mult mai multe si solicitam si pe aceasta cale DNA sa inceapa un control la RATB.
Noi sesizam o prima fapta care este de competenta DNA, Viorel Popescu, a urmărit tocarea unor fonduri POSDRU prin proiectul INSTRA, în valoare de peste cinci milioane de euro, de către prieteni, clientela de partid si membri ai sindicatului reprezentativ.
Sindicatele nereprezentative trebuie sa dispara pentru ca cei din conducerea RATB si a sindicatului reprezentativ sa poata face tot ce doresc.
 Nu trebuie sa existe opozitie atunci can vor sa incalce legea si drepturile salariatilor.
Sunt foarte multe afaceri cu iz penal in activitatea RATB, iar o parte dintre ele au fost identificate de Corpul de Control al Primului Ministru si Curtea de Conturi.
Daca va veni un control serios suntem convinsi ca vor iesi la vedere fraude de zeci de miloane de euro.
12. Conflict de drepturi privind aplicarea contractului colectiv de munca:
a.)  Conditii de munca. Spor de noapte.Reducerea varstei de pensionare;
b.)   Marirea numarului de autobuze in traseu;
c.)   Asigurarea si mentinerea turelor din repartizare in traseu;
d.)   Asigurarea pieselor de schimb. Dupa protestul din data de 16.02.2016 organizat de noi la Autobaza Alexandria au adus anvelope si becuri de far.
e.)   Asigurarea starii tehnice a parcului auto pentru siguranta personalului de bord si a calatorilor;  RATB utilizează în prezent un parc circulant efectiv de 690 de autobuze, adică 69% din totalul celor 1.000 disponibile.
Din parcul existent, 500 de autobuze sunt încadrate în norma de poluare Euro 3 şi au grad de uzură de 10 ani (400 - marca Mercedes), respectiv 9 ani (100 - Mercedes), cu o medie de utlizare de 450.644 km. Alte 500 de autobuze au norma de poluare Euro 4, cu grade de uzură de 9 ani (20 autobuze), 8 ani (330) şi 7 ani (150) şi cu o medie de utilizare de 371.151 km.
În privinţa tramvaielor, parcul circulant efectiv este de 256 din totalul de 475 de tramvaie (54%), în timp ce numărul celor nefuncţionale este de 219. Din numărul total de tramvaie, 297 au gradul de uzură de peste 100%, 82 au un grad de uzură între 75-100%, 54 - un grad de uzură între 50-75%, 32 între 25-50% şi numai 10 tramvaie sunt aproape noi, (cu un grad de uzură între 0 şi 25%).
Parcul circulant efectiv al troleibuzelor este de 172, din totalul de 297 (aproximativ 59%), numărul vehiculelor nefuncţionale ridicându-se la 125. Din total, 265 de troleibuze au un grad de uzură de peste 100%, adică peste 89%, celelalte 32 de troleibuze având un grad de uzură între 75-100%.(conform comunicatului de presa dat de RATB in data de 26.02.2016 in timp ce noi pichetam autobaza RATB Militari)
f.)   Parcul auto sa fie asigurat CASCO;
g.)  Numirea politica a unor sefi incompetenti in R.A.T.B.
Toate neregulile se intampla in timp ce sefii incompetenti si numiti politici primesc salarii si bonusuri nesimtite.Au la dispozitie un fond de 5% din fondul de salarii, de unde isi acorda prime cu viza sindicatului reprezentativ.Aceste prime se acorda suplimentar fata de indemnizatiile de conducere care sunt de la 17% pana la 34% din salariu.Lipsa totala de transparenta in ceea ce priveste salarizarea este accentuata si de lipsa de colaborare a conducerii Regiei, care a refuzat in repetate randuri sa raspunda solicitarilor formulate, in sensul de a prezenta o evidenta clara a salariilor obtinute de angajatii din cadrul Regiei Autonome de Transport Bucuresti RA.
Or, tratamentul preferential din punct de vedere salarial nu este justificat, tinand cont de faptul ca salariatii indeplinesc aceleasi sarcini si au responsabilitati similare, diferentierile avand la baza criterii pur subiective, generate de apartenenta la sindicatul reprezentativ.
Mai mult, pe langa toate aceste nereguli savarsite in cadrul Regiei Autonome de Transport Bucuresti RA, se mai adauga si aceea ca membrii sindicatului reprezentativ sunt avansati in functie cu prioritate fata de cei care nu fac parte din acest sindicat.
Faptul ca acest proces se desfasoara in mod subiectiv conduce la grave nemultumiri in randul salariatilor si la crearea unui mediu de lucru ostil.
In cele 8 autobaze exista o proasta administrare. Managementul a lipsit cu desavarsire timp de 26 de ani de dezmat si jaf. Din toate autobazele au disparut piese de cateva sute de mii de euro.
In autobaza Alexandria au disparut 170 de Acumulatori de autobuz.
In autobaza Titan au disparut zeci de roti de autobuz, tone de motorina si piese de pe zecile de autobuze defecte.
Prejudiciu esteimat de noi din declaratiile membrilor depaseste cu mult un milion de euro. Nimeni nu doreste sa scoata la lumina jaful de la autobaze pentru ca toti sunt inlantuiti.Vinovatii pentru proasta administrare a banului public se regasesc atat in Primaria Generala, in randul directorilor RATB si continua pe la DTA ajungand in cele din urma in autobaze.
Partasi la aceste fapte sunt si angajatii care masluiesc actele dar si liderii de sindicat.Asteptam ca DNA-ul sa faca lumina.
Casierele lucrează pe 900 - 1000 lei şi nu au unde să îşi facă nevoile fiziologice. Îşi fac nevoile în pungi, sticle de 5l tăiate, galetuse de smantana, in cosuri de gunoi  sau în cutii de plastic. Iarna este foarte frig pentru că nu le merg aerotermele, iar vara crapă de căldură pentru că nu au aer condiţionat. E groaznic. Le-au zis că dacă nu vor să muncească vor băga automate de bilete şi le desfiinţează posturile. S-au îmbolnăvit femeile din cauza acestor condiţii de muncă.
Soferii, vatmanii si personalul de intretinere nu au WC-uri unde sa isi faca nevoile sau acolo unde acestea exista, sunt insalubre si nu indeplinesc conditiile minime de igena.
Accidentele de munca sunt ascunse. Conducatorii auto, controlorii si casierii sunt batuti agresati iar sefii ascund aceste evenimente. Mecanicii se accidenteaza din cauza lipsei de piese si logistica si toate aceste accidente sunt ascunse de sefii de autobaze.Exemple dam autobazele Alexandria si Ferentari.
In media apare stirea ca RATB trebuie sa fie transformata in Societate Comerciala pentru a putea atrage fonduri europene. Asa motiveaza ei transformarea in Societate Comerciala.
RATB poate atrage si acum fonduri europene prin Primaria Municipiului Bucuresti si contributia ar fi mai mica de doar 2% fata de 10-20% prin forma juridica de organizare ,,Societate Comerciala".
Vor sa transforme RATB in Societate Comerciala la fel ca pe un chiosc de inghetata.
Doua regii din tara au fost transformate sub acelasi pretext inca din anul 2013. Aceste se afla acum in pragul insolventei si al falimentului. Proiectele de modernizarea parcului au fost fraudate.
Pana acum au plecat din cauza conditiilor proaste de munca peste 400 de soferi in Anglia. In prezent mai multi angajatori din Germania au venit sa recruteze personal din randul angajatilor RATB.Anul trecut au iesit la pensie 24.000 de salariati in sectorul transporturi din Germania.
Mentionam ca acestea sunt doar o mica parte din problemele din cadrul Regiei Autonome de Transport Bucuresti, institutie publica aflata in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti”

×
Subiecte în articol: protest RATB coruptie
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close