Antena 3 CNN Actualitate Proteste violente în Franţa! Motivul pentru care mii de persoane au ieşit în stradă

Proteste violente în Franţa! Motivul pentru care mii de persoane au ieşit în stradă

Francezii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de acea numită lege privind securitatea globală. Printre altele, proiectul incriminează publicarea fotografiilor sau înregistrărilor video în care apar membri ai forţelor de ordine în timpul unor operaţiuni. Protestatarii spun că asta afectează libertatea presei şi permite ca brutalitatea agenţilor să rămână nedescoperită şi nepedepsită.

Proteste violente în Franţa! Motivul pentru care mii de persoane au ieşit în stradă
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    12 Dec 2020   •   21:45

Mii de persoane au participat, sâmbătă după-amiază, la proteste organizate în mai multe oraşe din Franţa faţă de controversatul proiect de lege privind siguranţa publică.

Peste 100 de manifestanţi au fost reţinuţi după confruntări cu forţele de ordine

Manifestaţii au avut loc la Paris, dar şi în oraşele Lyon, Auxerre, Nice, Dijon, Nancy, Besançon şi Laval. 

Protestatarii denunţă un proiect de lege privind siguranţa publică. Proiectul prevede suplimentarea competenţelor autorităţilor şi limitarea filmării agenţilor forţelor de ordine.

Difuzarea publică a imaginii cu un agent de poliţie sau jandarm în acţiune ar putea fi sancţionată cu un an de închisoare sau 45.000 de euro amendă, conform proiectului, contestat de zeci de asociaţii ale jurnaliştilor.

Proiectul de lege, iniţiat de Republica în Mişcare (LREM), formaţiunea înfiinţată de preşedintele Emmanuel Macron, a fost aprobat deja în primă lectură de Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei. Pe fondul protestelor, premierul Jean Castex a propus înfiinţarea unei comisii independente care să analizeze prevederile proiectului, înainte de a fi dezbătut în Senat, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: proteste paris Franta lege securitate globală
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close