Antena 3 CNN Actualitate Proteste duminică în România. Oamenii au manifestat pentru retragerea legilor justiției și împotriva modificărilor Codului Fiscal

Proteste duminică în România. Oamenii au manifestat pentru retragerea legilor justiției și împotriva modificărilor Codului Fiscal

Proteste duminică în România. Oamenii au manifestat pentru retragerea legilor justiției și împotriva modificărilor Codului Fiscal
26 Noi 2017   •   22:30

Câteva zeci de mii de oameni au protestat duminică seara în mai multe oraşe din ţară şi în Capitală cerând retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale, demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, scrie AGERPRES.

Manifestările s-au încheiat în jurul orei 22,00, fără incidente.

Dacă în Bucureşti s-au strâns peste 20.000 de participanţi la miting, în ţară, în majoritatea cazurilor au ieşit în stradă câteva sute de oameni. Au fost şi oraşe unde s-a înregistrat o prezenţă mai ridicată, inclusiv comparativ cu protestele anterioare, din această lună - aproximativ 3.000 de protestatari la Braşov sau 7.000 la Sibiu.

Update 22.30: Protestele s-au încheiat. Peste 15.000 de protestatari au manifestat, duminică, cerând retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale, demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

În Capitală, protestatarii au mers în marş din Piaţa Victoriei până la Palatul Parlementului. Traficul rutier a fost blocat în centrul Capitalei.

A existat și un incident: protestatarii s-au îmbrâncit cu jadarmii, iar manifestanţii au strigat ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”.

Manifestanţii au mers la intrarea în Camera Deputaţilor, accesul dinspre Parcul Izvor în Palatul Parlamentului, unde au aprins luminile telefoanelor mobile şi au scandat ”DNA, să vină să vă ia” şi ”Justiţie, nu corupţie”.

Update 21.30: Manifestanţii din Bucureşti au ajuns în faţa Palatului Parlamentului, dar coloana se întinde încă pe Bulevardul Unirii. Oamenii strigă ”Hoţii”.

În țară: În multe dintre oraşe manifestaţiile s-au încheiat. Scriitorul şi eseistul Mihai Şora s-a alăturat protestatarilor de la Alba-iulia, iar la Sibiu numărul participanţilor a depăşit cinci mii, în momentul de vârf al manifestării, anunță News.ro.

La Iaşi, numărul protestatarilor a ajuns la două mii, oamenii pornind în marş pe străzile din centrul oraşului. După ce au manifestat timp de o oră şi jumătate în Piaţa Unirii din Iaşi, ce prezenţi au pornit în marş pe pietonala Ştefan cel Mare către Prefectură.

Numărul protestatarilor de la Timisoara a crescut la aproximativ 400 de persoane. Dacă iniţial s-au adunat în Piaţa Libertăţii din centrul oraşului, au plecat apoi spre Palatul Dicasterial care adăposteşte instanţele de judecată şi Parchetele.

Numărul manifestanţilor de la Galaţi a ajuns la circa 550 de persoane care au pornit în marş din faţa sediului Prefecturii pe strazile Domneasca si Brailei.

La Constanţa, protestarii strânşi în faţa Prefecturii au plecat într-un marş pe străzi şi bulevardele din municipiu, numărul lor depăşind o mie.

Update 21.04: Protestatarii au ajuns la Palatul Parlamentului, s-au oprit în fața Ministerului Justiției, unde au cerut demisia ministrului Tudorel Toader. Se îndreaptă către Curtea Constituțională.

Sunt peste 10.000 de oameni, dar nu există o estimare oficială.

Update 20.52: Protestatarii, care s-au adunat duminică seara în Piaţa Victoriei din capitală, au ajuns la Piaţa Unirii.

Pe drum, manifestanţii au scandat ''Nu vrem să fim o naţie de hoţi'', ''PSD, ciuma roşie'', ''Justiţie, nu corupţie''. ''România, trezeşte-te!'', ''Hoţii, hoţii''.

Update 20.18: Protestatarii au ajuns în Piața Universității. S-au oprit aici ca să țină un minut de reculegere pentru eroii de la Revoluția din 1989, s-a intonat imnul. Nu a mai existat niciun incident.

Update 20.00: Peste 10.000 de manifestanți se află în acest moment în stradă, în București. Aceștia au ajuns în zona Piața Romană și Piața Universiității.

A fost blocată circulația, inițial trebuia să se meargă pe un singur sens.

Au fost ceva incidente legate de prezența cailor de la jandarmerie. Nemulțumirea a fost legată de faptul că acești cai sunt în mulțume și sunt oameni prezenți la protest și cu copii. Acolo au existat incidente. Lucrurile s-au calmat.

În țară: Mii de manifestanți sunt și în Brașov, Constanța și Cluj.

Brașov. Coloana de manifestanţi, care ajuns pe starda Iuliu Maniu, după ce a străbătut strada Castanilor, numără acum aproape 4000 de protestari. Coloana se îndreaptă spre Piaţa Sfatului. Oamenii scandează ”Hoţii!!”, ”Demisia”. ”Jos, jos, jos Guvernul mincinos”, ”Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, scrie Monitorul Express.

Update: 19.30: Mii de protestatari au pornit în marș spre Palatul Parlamentului. Circulaţia rutieră este oprită pe sensul de mers către Piaţa Romană.

Au existat și incidente. Protestatarii au vrut să treacă de cordonul de jandarmi, însă au fost opriţi, ceea ce a dus la îmbrânceli, scrie news.ro.

Update 18.53: Peste 4.000 de persoane protestează în acest moment în Piața Victoriei. Circulația este parțial blocată. S-a restricționat traficul pe Șoseaua Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu și Piața Victoriei, pe Iancu de Hunedoara se circulă doar prin pasaj. Totodată, a fost lărgit perimetrul. Au fost scoși și jandarmii cu cai, care vor sta pe margine când se va porni în marș. În jurul orei 19.00 se va da startul către Palatul Parlamentului.

Proteste și în țară

Timișoara. Un nou miting impotriva deciziilor Guvernului Romaniei privind legile Justitiei si modificarea Codului Fiscal, are loc la Timisoara, in centrul orasului.

La orele 19.00, cand a fost programata inceperea mitingului, aproximativ 200 de protestatari se aflau in centrul orasului.

De aceasta data, protestul are loc in Piata Libertatii si nu in fata Operei, asa cum s-a intamplat pana acum, scrie Opinia Timișoarei.

Ploiești. Proteste sunt și la Ploiești. Grupul de protestatari, format acum din aproximativ 300 de persoane, a pornit în marş pe Bulevardul Republicii şi se îndreaptă spre Nord. Protestul de la Ploieşti a început modest cu câteva zeci de persoane care s-au întâlnit în locul devenit deja tradiţional pentru astfel de evenimente şi anume în piaţeta din faţa Prefecturii. Spre ora 19.00 numărul protestatarilor a ajuns la 200, iar grupul de oameni nemulţumiţi de deciziile Guvernului au plecat spre sediile PSD şi Alde, scrie Adevărul.

Constanța.Cei circa 400 de constănţeni care au ieşit duminică seara la protest, în faţa Prefecturii Constanţa, nu duc lipsă de inspiraţie. Pe lângă bannerul prin care transmit guvernanţilor că "România nu a votat hoţi", constănţenii scandează şi lozinci de genul: "Dragnea şi cu Tăriceanu / O să scoată cărţi la anu'", "Hoţul cu mustaţă / Ne-a furat pe faţă", scrie replicaonline.ro.

Iași. Sunt proteste și la Iași. Oamenii veniţi la proteste scandează: PSD partid de hoţi; PSD, ciuma roşie; Legile fiscale, legi criminale; Hoţii nu mă lasă, vreau să stau în casă; Parlament penal, marş la tribunal; În centrul mulţimii este un grup de copii şi tineri care strigă neîncetat; Dragnea la închisoare, nu la guvernare; Cel mai frecvent se strigă lozinci împotriva lui Dragnea, Tăriceanu şi Tudorel Toader, scrie ZiaruldeIași.ro.

Buzău. La ora 19.00, în Piaţa Dacia se strânseseră aproximativ 150 de manifestanţi. Mulţimea scanda ”PSD, ciuma roşie", ”DNA să vină să va ia", ”Demisia!", ”Nu vrem să fim o naţie de hoţi", ”Guvern de hoţi şi de mafioţi", ”Justiţie, nu corupţie".

În Brașov, aproximativ 1000 de persoane se află în centrul orașului.

În municipiul Sibiu aproximativ 400 de persoane s-au strâns în faţa Magazinului Dumbrava, în apropierea zonei centrale.

Într-o postare pe pagina de Facebook, Jandarmeria precizează că ''asigură fără discriminare protecţia tuturor persoanelor care aleg să-şi exprime opiniile în mod paşnic''.

Totodată, jandarmii fac un apel şi le cer participanţilor la manifestări să respecte recomandările sau indicaţiile forţelor de ordine şi să sesizeze orice problemă care ar putea afecta desfăşurarea paşnică a manifestaţiilor.

''Jandarmeria este o instituţie echidistantă, care asigură ordinea şi siguranţa publică, garant al drepturilor constituţionale ale cetăţenilor, cât timp aceştia le exercită paşnic'', se mai arată pe pagina de facebook a Jandarmeriei Române.

Știre Inițială: Proteste de amploare în Capitală și în țară, duminică seară.

În jur de 1.500- 2000 de persoane s-au adunat începând cu ora 18.00 în Piaţa Victoriei.

În Capitală, manifestanţii ar urma să plece din Piaţa Victoriei la ora 19.30 în marş către Parlament. Se vor opri și în fața Senatului și la Curtea Constituțională. Manifestanţii aflaţi în Piaţa Victoriei scandează ”PSD, ciuma roşie”, ”Justiţie, nu corupţie” şi ”Demisia”.

Traficul nu a fost blocat în zonă. În funcție de numărul celor prezenți se va lărgi perimetul. Jandarmii sunt prezenți în Piața Victoriei.

În Iași sunt peste 300 de oameni care protestează, la Brașov, în jur de 500 de oameni.

42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa au chemat românii să ceară în stradă retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. “Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este că România ajunge să fie un stat capturat”, spun iniţiatorii protestelor.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close