Antena 3 CNN Actualitate Protestele împotriva restricţiilor pandemice zguduie Italia. Ciocniri violente între poliţie şi protestatari la Napoli, Torino şi Milano

Protestele împotriva restricţiilor pandemice zguduie Italia. Ciocniri violente între poliţie şi protestatari la Napoli, Torino şi Milano

Proteste violente au izbucnit, luni seara, în Italia, la o zi după ce premierul Giuseppe Conte a semnat un nou decret care impune restricţii cetăţenilor şi afacerilor, în efortul de a limita pandemia de coronavirus.

Protestele împotriva restricţiilor pandemice zguduie Italia. Ciocniri violente între poliţie şi protestatari la Napoli, Torino şi Milano
Sursa foto: Proteste în Napoli. Sursa: Hepta
de Adrian Iclozan    |    27 Oct 2020   •   10:10

La Milano, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i respinge pe protestatarii adunaţi în centrul oraşului, care scandau "Libertate".

Cel puţin un poliţist a fost rănit şi mai multe persoane, reţinute în această metropolă care este capitala regiunii Lombardia, grav afectată în primăvară, în primul val al pandemiei.

La Torino, manifestanţii au aruncat cu cocktailuri Molotov în forţele de ordine.

Întreg oraşul a răsunat de sunetul petardelor detonate de cei ieşiţi în stradă şi a fost luminat de artificiile aprinse de protestatari.

Comercianţii italieni spun că restricţiile îi ruinează

Mai multe magazine de lux au fost jefuite.

De asemena, oamenii au ieşit în stradă împotriva măsurilor restrictive şi la Roma şi Palermo.

Valul de proteste pare să indice că răbdarea populaţiei a ajuns la limită: carantina la nivel naţional din primăvară a fost în general respectată fără incidente, dar perspectiva unei întoarceri, fie şi graduale, la un aşa-numit lockdown, cu închiderea afacerilor şi limitarea deplasărilor, nu mai este tolerată de italieni.

Autorităţile au aplicat deja măsuri specifice stării de asediu - cu interzicerea circulaţiei pe timp de noapte - în  mai multe regiuni, între care Lombardia şi Piedmont.

Noile restricţii impuse duminică ar urma să fie aplicate până la finele lunii viitoare

Însă micii comercianţi şi numeroşi cetăţeni spun că suferă, încă, de pe urma efectelor economice ale carantinei din primăvară iar un nou lockdown i-ar ruina.

Noile măsuri introduse duminică obligă la închiderea teatrelor, cinematografelor, piscinelor şi sălilor de sport, în timp ce restaurantele şi cafenelele pot funcţiona, însă după ora 18 pot doar să vândă produse pentru acasă.

De asemenea, liceele şi universităţile pot desfăşura cursuri cu prezenţă în limita a maximum 25 din capacitate, vreme ce şcolile primare şi gimnaziale rămân deschise.

Acest plan de restricţii ar urma să rămână în vigoare până pe 24 noiembrie.

 

×
Subiecte în articol: Italia violente restricţii
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close