Antena 3 CNN Actualitate PSD cere întrunirea CSAT pentru rezolvarea problemelor din energie. "Ludovic Orban, principalul vinovat de liberalizarea prețurilor la energie în plină pandemie"

PSD cere întrunirea CSAT pentru rezolvarea problemelor din energie. "Ludovic Orban, principalul vinovat de liberalizarea prețurilor la energie în plină pandemie"

Statul trebuie să aibă grijă de cetățenii săi, iar PSD cere o ședință a Consiliului Superior de Apărare a Țării pentru rezolvarea problemelor din energie. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că nu mai e timp pentru discuții la televizor, pentru că situația este gravă, iar oamenii au nevoi.

PSD cere întrunirea CSAT pentru rezolvarea problemelor din energie. "Ludovic Orban, principalul vinovat de liberalizarea prețurilor la energie în plină pandemie"
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Alexandra Dima    |    12 Ian 2022   •   22:25

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că poate fi redus TVA-ul nu doar la energie, ci și la gaze naturale - și nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie. El a fost întrebat, miercuri, la România TV, dacă a primit un răspuns din partea premierului Nicolae Ciucă.

„Este evident că suntem într-o plină criză. Cred că lumea nu mai așteaptă dispute la televizor sau să ne dăm cu părerea la televizor. Așteaptă de la această coaliție, care are o majoritate confortabilă în Parlamentul României, soluții. Nu pe 1 aprilie. Le așteaptă de îndată. În afară de persoanele vulnerabile, până la urmă sunt afectați toți românii. Noi vorbim aici și de industria românească și de producție și cât de productiv mai suntem la aceste prețuri. Vreau să vă reamintesc că există legea 21 / 1996, unde avem cadrul legal pentru reglementarea marjei de profit de la furnizori și producători pentru 6 luni. În împrejurări excepționale, precum situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețului. Nu mai trebuie ca și miniștrii, indiferent ce funcție în guvern ocupă acești miniștri, să apără la televizor și să găsim explicații (...). Vorbim acum de România. Trece printr-o perioadă foarte complicată și vorbim de industria românească, atât cât a rămas din ea după 30 de ani de la revoluție. Dacă nu intervenim urgent și dacă nu recunoaștem că aceste efecte le avem pentru că am luat o decizie, nu noi…”, spune Marcel Ciolacu.

Ludovic Orban, principalul vinovat de liberalizarea prețurilor la energie în plină pandemie

Acesta aruncă întreaga vină pentru ceea ce se întâmplă pe fostul premier și președinte PNL, Ludovic Orban, care a permis liberalizarea prețurilor la energie în plină pandemie.

„Eu nu îl mai văd pe primul ministru Ludovic Orban pe la televizor. În timpul dânsului am liberalizat piața în plină pandemie. Este inacceptabil așa ceva. Fără să aibă să aibă un plan și o viziune clară ce se întâmplă. Am renunțat la cărbune. Sunt mai multe soluții pe care trebuie să le luăm, inclusiv poate redeschidere la Rovinari. Am liberalizat fără să căutăm capacități noi de producție și fără să avem un plan”, acuză Ciolacu.

Președintele PSD crede că rezolvarea crizei din energie nu mai poate veni din coaliție, ci este nevoie de o ședință CSAT.

„Părerea mea e că deja lucrurile nu țin de o simplă ședință de coaliție. Cred că se impune un CSAT și luate hotărâri rapide, nu să ne dăm cu părerea la televizor cum trebuie să facem. Lumea are nevoi. Ați văzut, Marea Britanie nu mai este membru al Uniunii Europene. Am văzut că acolo s-au făcut și naționalizării. Vă reamintesc că la toate societățile și firmele din energie, statul român este acționar”, declară Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă este de acord cu social-democratul Mihai Tudose, care a cerut demiterea sau demisia ministrului Energiei, Marcel Ciolacu a spus că aceasta este o decizie care ar trebui luată în coaliție împreună cu prim-ministrul.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: PSD CSAT criza energetica
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close