Antena 3 CNN Actualitate PSD nu va lăsa primarii cu mai puțini bani, după modificările Codului Fiscal

PSD nu va lăsa primarii cu mai puțini bani, după modificările Codului Fiscal

PSD nu va lăsa primarii cu mai puțini bani, după modificările Codului Fiscal
Sursa foto: Foto: Agerpres
14 Noi 2017   •   09:52

Preşedintele organizaţiei judeţene Botoşani a Partidului Social Democrat (PSD), senatorul Doina Federovici, a anunţat, marţi, printr-un comunicat de presă, că veniturile primăriilor şi consiliilor judeţene nu vor scădea în urma reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, ca urmare a aplicării modificărilor la Codul Fiscal de la 1 ianuarie 2018. 

Potrivit parlamentarului PSD, Guvernul va majora cota din impozitul pe profit care se alocă autorităţilor locale de la 41,75% la 43%, iar dacă vor fi primării sau consilii judeţene care vor obţine mai puţini bani în 2018, faţă de 2017, atunci Guvernul va completa diferenţa. 

Primăriile şi consiliile judeţene vor putea utiliza excedentele rămase după aplicarea acestor formule de calcul şi pentru alte categorii de cheltuieli, nu doar pentru investiţii cum e în prezent. 

"Reducerea impozitului pe venit este o măsură de relaxare fiscală dorită de milioane de salariaţi şi de mediul de afaceri, întrucât rămân mai mulţi bani pentru fiecare categorie. Nu este afectată capacitatea nici unei administraţii publice locale. Se reduc doar sumele care rămân nefolosite în fiecare an. Aceşti bani sunt reintroduşi în economie şi generează creştere economică şi venituri suplimentare la buget. În acelaşi timp, prin creşterea procentului privind cotele defalcate din impozitul pe venit încasat pe raza localităţii se vor majora bugetele localităţilor şi judeţelor mici sau cu venituri reduse", a declarat Doina Federovici. 

Senatorul PSD spune că Guvernul va lua măsuri compensatorii de completare a bugetelor autorităţilor locale cu sume de la buget, pe criterii obiective, cum ar fi numărul de locuitori şi tipul localităţii, subliniind că nu există criterii politice în sistemul de alocare a banilor. 

"Cel mai important este faptul că nicio primărie nu va avea venituri mai mici decât echivalentul a 750 lei/locuitor. Mai mult, nicio primărie nu va avea bugetul mai mic de un milion lei pentru comune, respectiv trei milioane pentru oraşe şi cinci milioane pentru municipii. La consiliile judeţene, bugetele nu vor putea fi mai mici de echivalentul a 250 lei pentru fiecare locuitor din judeţul respectiv", a explicat senatorul social democrat.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: modificari cod fiscal
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close