Antena 3 CNN Actualitate Psihiatrul Gabriel Diaconu: „Criminalul din Caracal a dat explicații coerente în fața anchetatorilor”

Psihiatrul Gabriel Diaconu: „Criminalul din Caracal a dat explicații coerente în fața anchetatorilor”

Psihiatrul Gabriel Diaconu: „Criminalul din Caracal a dat explicații coerente în fața anchetatorilor”
Sursa foto: foto: Agerpres
28 Iul 2019   •   19:45

Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a declarat în exclusivitate pentru emisiunea „Subiectiv” de la Antena 3 că ucigașul din Caracal a dat explicații coerente în fața anchetatorilor. 

„Criminalul s-a oprit din audieri din cauza stării lui actuale fizice și psihice. Am insistat asupra faptului că el trebuie evaluat medical și psihiatric. Orice declarație pe care el o dă, câtă vreme nu este supleată de o analiză de specialitate că e în capacitatea psihică de a da această declarație, ulterior poate fi atacată în instanță. 

Simpla mărturie are o valoare juridică limitată, dacă ulterior se dovedește că a fost obținută prin constrângere. Aceasta e legislația în vigoare. 

Privind profilul făptuitorului, ceea ce se regăsește în curtea lui este o continuare directă a minții, personalității și activității lui ocupaționale. 

La momentul de față există indicii suficiente că s-ar putea să ne uităm la un trecut infracțional mai bogat decât aceste două victime. Te uiți la o persoană care a fost suficient de aptă psihic încât să nege inițial comiterea faptei, ba chiar să negocieze cu autoritatea care l-a anchetat nevoia lui de a vedea probele pe care le aveau anchetatorii. Avem de-a face cu o persoană care la un interval mare de timp, câteva luni, face două victime și are suficientă rezervă psihică încât să confabuleze pe marginea victimologiei, să spună că victimele au venit de bună voie. Are suficientă rezervă psihică încât să manipuleze, să distreze sau să redirecționeze atenția anchetatorilor de la probele relevante. Și mai face două lucruri: să explice coerent motivul faptei, să dea o explicație coerentă cu privire la maniera în care fapta s-a întâmplat”, a spus psihiatrul. 

×
Subiecte în articol: Gabriel Diaconu
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close