Antena 3 CNN Actualitate Puciul din Turcia amenință 8 licee de top din România

Puciul din Turcia amenință 8 licee de top din România

Puciul din Turcia amenință 8 licee de top din România
Sursa foto: foto: pixabay.com
21 Iul 2016   •   21:02

Tentativa de lovitura de stat din Turcia ameninta functionarea a 8 licee de top din Romania, cunoscute pentru numarul mare de olimpici la diferite materii.
Oficialii turci sustin ca ar fi legate de o fundatie a lui Fethullah Gülen, considerat inamicul public numarul unu de presedintele Erdogan. Dar autoritatile romane sunt ferme. Liceele raman deschise si functioneaza mai departe in baza legilor din Romania, potrivit stirileprotv.ro.

Autoritatile turce au inchis zilele acestea 626 de unitati invatamant si au retras licentele a 21.000 de profesori din institutii private de invatamant. Este vorba in special de scoli infiintate de o fundatie a immamului Fethullah Gülen, pe care autoritatile turce il considera creierul din spatele loviturii de state esuate.

Ambasadorul Turciei la Bucuresti si consulul de la Constanta considera ca liceele turcesti din Romania fac parte din aceeasi retea condusa de Gülen si ca ar trebui inchise.

"Pana in acest moment nu am primit nici o solicitare oficiala legata de institutiile de invatamant in cauza. Repet, suntem pe legislatie romaneasca, deci functionam potrivi legislatiei romanesti in vigoare. Exista criterii foarte clare, exista prevederi foarte clare in ceea ce priveste suspendarea activitatii unei unitati de invatamant", a declarat Mirabela Amarandei, purtator de cuvant Ministerul Educatiei.

Legislatia romaneasca prevede ca o scoala poate fi inchisa doar pentru o slaba calitate a educatiei. Insa liceele turcesti sunt celebre pentru numarul mare de medalii pe elevii lor le-au adus in tara de la numeroase olimpiade internationale.

×
Subiecte în articol: Fethullah Gulen
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close