Antena 3 CNN Actualitate Pumnul lovește, indiferența ucide. 90% din cazurile de violență vin din consumul de alcool

Pumnul lovește, indiferența ucide. 90% din cazurile de violență vin din consumul de alcool

Victimele violenței domestice îndură bătăi crunte, care le pun viața în pericol, înainte să ceară ajutor. De cele mai multe ori, bătăile vin pe fondul consumului de alcool. Studiile tind să confirme asta, chiar dacă deocamdată nu sunt suficiente informaţii ştiinţifice. Denisa, de exemplu, o fată de 20 de ani din Sălaj, a fost bătută atât de rău de iubitul ei beat încât acum, la un an de la agresiune, are dezvoltarea motrică şi neurologică a unui bebeluş.

Pumnul lovește, indiferența ucide. 90% din cazurile de violență vin din consumul de alcool
Sursa foto: Pexels
de Maria Coman    |    Carmina Pricopie    |    12 Oct 2021   •   12:37

Urmărim împreună un nou episod al campaniei Antena 3 "Pumnul loveşte, indiferenţa ucide", un reportaj realizat de Carmina Pricopie şi Maria Coman.

”Mă bătea tot timpul, el bea, numai motive căuta. Toți banii se duceau pe alcool. Tot ce câștiga se ducea pe băutură”, a spus  Corina Macovei, victimă a violenței domestice.

”Eram însărcinată când m-a bătut prima oară”, spune o altă victimă.

Îi vom spune Ramona. Ea a rămas, pentru că a crezut că un copil îl va schimba.

”Era beat. Se îmbătase. Voia să-i dau fata. Dar nu voiam eu să i-o dau, pentru că, fiind băut, dacă cumva o scăpa jos?! Mi-era teamă pentru sănătatea fetei.

Mi-a dat o palmă. Am strigat după ajutor pe stradă dar nimeni nu era.

Mai ales când venea seara băut mi-era foarte frică. Nu puteam cere ajutorul la vecini, pentru că el încuia uşa. Şi nu puteam să ies, că lua cheia la el şi o ascundea”, povestește Ramona.

Timp de 2 ani, ea a trăit traumele abuzului și ale fricii. Comparativ cu alte supravieţuitoare care s-au eliberat după 20 de ani, 2 ani nu pare mult. Dar sunt 730 de zile, din care în 500 de zile, iubitul Ramonei venea beat acasă.

”M-am gândit că nu vreau să crească copilul fără tată”, spune ea îndurerată.

Cele mai multe cazuri de violență sunt provocate de consumul de alcool

În Ialomiţa, de exemplu, din băutură izvorăşte violenţa.

”90% din cazurile de violenţă se datorează băuturii şi nu faptului că suntem un popor violent.

Ei sunt oameni muncitori, oameni de la ţară, cu greutăţi. Când nu beau, nu sunt probleme în familie. Cum se apucă şi beau seara o ţuică, un vin, nu mai ştiu ce fac şi aburii alcoolului săvârşesc de cele mai multe ori aceste fapte antisociale”, a declarat directorul DGASPC Ialomița, Paul Marcu.

În Ialomiţa a apărut un centru de consiliere a agresorilor. Sunt în total 8 astfel de centre în ţară.

”El este un centru regional şi vor veni în acest centru agresori din toată regiunea Muntenia Sud”, a mai precizat directorul DGASPC Ialomița.

Iar specialiştii vor trata problema la rădăcină.

”Noi nu ne propunem un scop în sine să-i băgăm pe toţi agresorii în puşcărie. Noi ne propunem să-i conştientizăm că violenţa nu-şi are locul în această societate”, explică Paul Marcu.

Nu există nicio cercetare în România privind legătura dintre alcool și violența domestică. Ce știm însă este că în multe dintre situațiile de abuz, cel puțin unul dintre parteneri consumă alcool.

Uitaţi-vă bine! Şi luaţi atitudine. Noi, cu toţii, putem schimba ceva! Dacă sunteţi sau aţi fost într-o situaţie dificilă, dacă vreţi să împărtăşiţi experienţa personală cu alte femei captive în relaţii abuzive, dacă vreţi să semnalaţi ignoranţa autorităţilor sau dimpotrivă, va invitam să ne scrieţi pe adresa noastră de e-mail [email protected].

×
Subiecte în articol: Pumnul lovește
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close