Punctul de Întâlnire: Ce străini au furat pe rupte în România?

de G.S.    |    11 Oct 2015   •   19:46

Publicatia lumeajustitiei.ro face dezvaluiri explozive din afacerea "Microsoft-EADS". O afacere transpartinica, in care prejudiciul este de peste 1 miliard de euro, inceputa in timpul regimului Adrian Nastase si continuata cu succes de regimul Traian Basescu. 

 
Informaţiile au fost prezentate şi comentate în ediţia de duminică a emisiunii Punctul de Întâlnire, realizată de Radu Tudor, la Antena 3. 
 
Afacerea "Microsoft-EADS" este anchetata de DNA, dar dosarul intarzie sa fie solutionat din cauze cat se poate de netrasparente.Unul dintre martorii din dosar, Gabriel Marin, patronul unei mari firme IT din Romania, a descris un mecanism incredibil. Acesta a povestit in detaliu despre sume cu titlu de mita care ar fi fost destinate membrilor din Guvernul Nastase, sume ce erau platite prin diverse off-shore-uri si interpusi, printre care si ofiteri SRI si SIE. 
 
Pe langa numele lui Adrian Nastase, in declaratia "martorului amenintat" regasim o serie de ministri, precum Ioan Rus, Dan Nica, Marian Saniuta sau Mihai Tanasescu. De asemenea, pionul principal in intreaga afacere este, asa cum reiese din declaratia "martorului amenintat" Gabriel Marin, celebrul Claudiu Florica, director al Fujitsu Siemens Computers - Romania, implicat mai tarziu si in combinatiile cu liderii PDL. De asemenea, un alt personaj care dicta mersul lucrurilor si fara de care nimic nu se putea intampla este, conform aceleiasi declaratii, omul de afaceri Alexandru Bittner, un apropiat al premierului Adrian Nastase, protejat total in cei 10 ani de regim Basescu. 

 
In anul 2003, Claudiu Florica impreuna cu Khalil Abi Chanin - patronul Romanel, importatorul exclusiv al produselor LG si Nicolae Culacov - Omnitech au inceput actiunile de influentare a factorilor de decizie din Guvernul Romaniei pentru a se incredinta contractul privind inchirierea de licente soft pentru Guvernul Romaniei si institutiile subordonate, firmei FSC Austria.
 
Intr-o intalnire la Roma, Claudiu Florica a stabilit cu Dan Nica ca Guvernul Romaniei sa incheie un contract cu Microsoft in valoare de 50-60 milioane dolari, prin intermediul FSC Austria, iar in acest sens a fost semnata la Roma o scrisoare de intentie pentru parteneriatul strategic, dintre Guvernul Romaniei si Microsoft Corporation, obiectul acestuia constituindu-l colaborarea dintre cele doua parti pentru incheierea unui acord cadru de licentiere a Guvernului Romaniei pentru produse Microsoft.
 
Claudiu Florica a reusit sa creeze un mecanism functional prin care puteau fi obtinute de la stat, fara licitatie, sume in jur de 100-150 milioane dolari.
 
Pe linga politicienii si oamenii de afaceri romani implicati in filierele de spaga pentru incheierea contractelor, Lumea justitie da o lovitura de presa uriasa prin publicarea numelor cetatenilor straini si a firmelor straine implicate in spagile din „Microsoft-EADS".

 
Răzvan Savaliuc, senior editor la Lumea Justiţiei, a explicat că DNA ar trebui să ştie foarte clar detaliile din acest dosar, în ciuda atitudinii sale aparent evazivă. 
 
"Să îi întrebăm pe cei de la DNA, care trebuie să ştie acest dosar foarte bine. Ca lumea să înţeleagă acest dosar, vorbim despre un prejudiciu de un miliard de euro, licenţe informatice şi sisteme de securizare a frontierelor în care schema era cu câteva firme care câştigau nişte licitaţii şi sumele respective ajungeau sub formă de şpăgi în anumite locuri, la diverşi politicieni români. De ce în România avem nişte trimiteri în judecată anemice pentru vreo trei personaje?"

Avocatul Pavel Abraham a explicat că există o problemă în parchetele din România, care "nu mai funcţionează bine". 
Parchetele nu mai funcţionează bine. Parchetle au nevoie de o protecţie de afară. Aţi văzut moda, şefii parchetelor sunt chemaţi la ambasade străine şi decoraţi. Păi cum aşa ceva? În condiţiile în care, în lege se menţionează că eşti decorat de ambasadă când faci un serviciu major ţării respective. Păi tu ce faci, ca procuror român, în serviciul altei ţări? 
 

x close