Antena 3 CNN Actualitate Punctul de pensie creşte de două ori, prin indexare şi recalculare, în 2024

Punctul de pensie creşte de două ori, prin indexare şi recalculare, în 2024

Legea pensiilor intră in linie dreaptă, proiectul va fi adoptat de guvern, iar mai apoi ajunge în Parlament, în comisiile de specialitate. Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor şi ar urma să fie două majorări pentru punctul de pensie.

de Andreea Cigolea    |    07 Noi 2023   •   07:59

Astfel, pensiile vor creşte anul viitor de două ori. Prima dată la 1 ianuarie, prin indexare cu 13,8%, şi a doua oară la 1 septembrie, în urma finalizării procesului de recalculare.

Guvernul Ciolacu se laudă că este primul guvern care face şi indexare şi recalculare în acelaşi an. Stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani, iar până în 2035 vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani.

Pentru a beneficia de pensie anticipată, este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani. Femeile cu mai mulţi copii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.

Cele care au un copil ies la pensie cu 6 luni mai repede, dacă au doi copii, mai devreme cu un an, iar dacă au şapte copii sau mai mulţi se pot pensiona cu trei ani și jumătate mai repede. Adică la 61 de ani.

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close