Antena 3 CNN Actualitate Pungile din plastic au zilele numărate. Ministrul Mediului promovează sacoşa ecologică

Pungile din plastic au zilele numărate. Ministrul Mediului promovează sacoşa ecologică

Pungile din plastic au zilele numărate. Ministrul Mediului promovează sacoşa ecologică
02 Sep 2008   •   17:54

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a început o campanie pentru a încuraja eliminarea pungilor de plastic care se oferă gratis în magazine. Ministrul împreună cu preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Mihai Toti, şi voluntarii unui ONG de mediu le-au prezentat marţi clienţilor unui supermarket bucureştean calităţile şi avantajele pungilor biodegradabile. De asemenea, au fost prezentate şi dezavantajele pungilor nebiodegradabile.

Majoritatea celor care au vorbit cu ministrul Mediului au spus că vor folosi sacoşele din bumbac. De la 1 ianuarie 2009 pungile din plastic distribuite până acum gratuit de operatorii economici vor costa 0,2 lei, potrivit ministrului. Marii retaileri care vor continua comercializarea pungilor din plastic vor trebui, de asemenea, să ofere alternative biodegradabile pentru acestea, a spus Korodi, într-o scurtă conferinţă de presă organizată în supermarket.

Mihai Toti, Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, a precizat că banii colectaţi din vânzarea pungilor din plastic vor fi investiţi în utilaje pentru distrugerea acestora. "Nivelul nostru de conştientizare este, totuşi, redus şi apelarea la anumite măsuri, să zicem coercitive, este necesară", a spus Mihai Toti, citat de Mediafax.

"Numărul pungilor de plastic folosite se ridică anual în România la circa cinci miliarde. Asta înseamnă că un român utilizează aproape zilnic o pungă dar nu pentru mai mult de 20 de minute", a explicat ministrul Korodi.

Scopul campaniei nu este de a strânge bani pentru bugetul Ministerului Mediului, ci de a descuraja marii comercianţi să ofere gratiuit clienţilor pungi de plastic. O iniţiativă susţinută şi de organizaţiile care militează pentru protecţia mediului.

Pungile din plastic ajung cel mai rapid deşeuri care sunt apoi depozitate, de multe ori, pe stradă, în parcuri sau în râuri. Nu mai pot fi reciclate şi este nevoie de 450 de ani pentru descompunerea lor, în timp ce o pungă biodegradabilă se descompune în doar câteva luni.

Guvernul a decis introducerea "ecotaxei" (începând din 1 ianuarie 2009) cu cunatumul de 20 de bani pe bucată, pentru pungile tip sacoşă care nu sunt produse din materiale biodegradabile. Noua taxă va fi colectată de Fondul pentru Mediu, valoarea acesteia trebuind să fie afişată la loc vizibil pentru a fi observată de către consumatorii finali.



Antena3.ro

×
Parteneri
Viktor Orban anunță că îl susține pe Klaus Iohannis pentru șefia NATO
x close