Antena 3 CNN Actualitate Putin i-a găsit înlocuitor lui Prigojin. „Căruntul” pe care liderul de la Kremlin îl vrea în fruntea trupelor Wagner

Putin i-a găsit înlocuitor lui Prigojin. „Căruntul” pe care liderul de la Kremlin îl vrea în fruntea trupelor Wagner

Preşedintele Vladimir Putin s-a văzut cu şeful Wagner, Evgheni Prigojin, la cinci zile după rebeliunea eşuată în Rusia de la finalul lunii iunie. Putin le-a propus luptătorilor ca un mercenar senior, Andrei Troşev, cunoscut sub numele de „Căruntul”, să conducă organizaţia în locul lui Prigojin. 

Putin i-a găsit înlocuitor lui Prigojin. „Căruntul” pe care liderul de la Kremlin îl vrea în fruntea trupelor Wagner
Sursa foto: Andrei Troshev. Photo: Russia 1 TV channel screenshot
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iul 2023   •   15:14

Mercenarii grupului Wagner au fost mobilizați în Ucraina cu o misiune clară: de a-l elimina pe președintele Volodimir Zelenski și a pregăti terenul ca Moscova să preia controlul. 

Însă desfășurarea evenimentelor de pe front l-au întors pe șeful luptătorilor, Evgheni Prigojin, contra Kremlinului cu o rebeliune năbușită luna trecută în ultimul moment, de intervenția Belarusului. 

Ulterior, la întâlnirea dintre președintele Vladimir Putin și șeful Wagner, Evgheni Prigojin, la 5 zile după rebeliunea eșuată în Rusia, s-a tranșat situația de criză dintre foștii aliați de nădejde; moment în care Putin a venit cu o propunere-șoc: ca un mercenar senior, Andrei Troșev, cunoscut sub numele de „Căruntul”, să conducă organizația în locului Prigojin, anunță jurnaliștii CNN. 

Putin ar fi propus ca soldații Wagner să se adune în același loc și să continue să activeze.


 
Pentru ei nimic nu s-ar fi schimbat. Ar fi fost conduși de aceeași persoană, adevăratul lor comandant în tot acest timp: mai exact Troșev, care ar fi condus în realitate grupul paramilitar pe fondul ucrainean, în cele 16 luni ale „operațiunii speciale militare”. 

Mulți comandanți ai Wagner ar fi fost pe loc de acord cu propunerea liderului de la Kremlin, dar Evgheni Prigojin s-ar fi opus categoric, iar lucrurile s-ar fi oprit aici. Andrei Troșev provine din Sankt Petersburg, orașul natal al lui Putin, scrie Reuters. Este un veteran decorat în urma războaielor Rusiei din Afganistan și Cecenia. 

În schimb, Prigojin nu au mai fost văzut în public de când a părăsit orașul Rostov din sudul Rusiei, pe 24 iunie. Dar au apărut informații pe surse despre locul în care s-ar afla: Belarus, Moscova sau Sankt Petersburg. 

Până acum, când o imagine devenită virală pe rețelele sociale a luat presa prin surprindere: Evgheni Prigojin este surprins îmbrăcat sumar, coborând din pat, într-un cort militar. 

Publicațiile ucrainene care au preluat imaginea cu Prigojin spun că decorul pare să indice că șeful Wagner a ajuns în Belarus, unde a fost invitat de Alexander Lukașenko. 

Între timp, serviciul de grănicer ai Ucrainei a confirmat pentru BBC că mercenari ai grupării Wagner au sosit în Belarus din Rusia vecină. Potrivit acestei surse, un convoi de peste 60 de vehicule Wagner a trecut peste graniță în Belarus.

Conform acordului cu Kremlinul, luptătorilor Wagner li s-a spus că se pot alătura fie armatei obișnuite ruse, fie să meargă în Belarus, un aliat apropiat al Rusiei. 

×
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close