Antena 3 CNN Actualitate Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la Bacău | Parodia jucată în stradă a stârnit revoltă pe internet

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la Bacău | Parodia jucată în stradă a stârnit revoltă pe internet

O tradiție de Anul Nou a fost adaptată de localnicii unei comune din Moldova la realitățile geo-politice ale momentului.

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la Bacău | Parodia jucată în stradă a stârnit revoltă pe internet
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Ian 2023   •   14:53

Parada din Ajun a "mascaților" din localitatea Berzunți, județul Bacău, a fost transformată într-o parodie stradală, cu un "plugușor" adaptat pentru Vladimir Putin, tractoare pe post de tancuri și butaforie care a inclus o "bombă atomică".

Potrivit presei locale, tradiția spune că, în ajunul Anului Nou, cetele de mascați din satele comunei Berzunți - Moreni, Dragomir și Butucaru - se reunesc și ilustrează personaje din spațiul folcloric autohton, între care "capra, cerbii, dracii, urâții, frumoșii, bunghierii".

Însă realitatea conflictului din Ucraina i-a determinat pe localnici să adapteze evenimentul.

Astfel, unii săteni s-au costumat în soldați ruși, mașinile incluse în defilare au fost decorate cu simbolul "Z" al campaniei militare a Moscovei iar pe post de tancuri au fost aduse tractoare acoperite cu prelate.

În imaginile difuzate de Antena 3 CNN poate fi văzută o "bombă atomică" instalată pe o mașină de teren.

Plugușor adaptat pentru Putin: "Dărâmați tot ce puteți / Violați tot ce prindeți"

Un moment intens a fost "Plugușorul" rostit de un cetățean însărcinat, aparent, să-l "joace" pe președintele rus Vladimir Putin.

Versurile sunt după cum urmează:

"De prin munți și de prin văi / Să vină toți rușii mei / Cu câte-o bombă la ei / Cu o bombă, o Katiușă, nu stați ca proștii la ușă / Dărâmați tot ce vedeți, violați tot ce prindeți! / Cotropiți în goana mare / Să mutăm din nou hotare / Distrugeți, c-așa ne-ndeamnă / Rusia, patria-mamă..."

Reacțiile din public sunt destul de modeste.

Privitorii râd la auzul "îndemnului" la viol.

Pe rețelele sociale, reacțiile au fost preponderent negative, semnalează Antena 3 CNN.

"Dacă tradiție înseamnă să defilezi cu însemne rusești și utilaje transformate în mașinării de război, înseamnă că s-a dus dracului țara asta. Păcat că se știrbește din frumusețea acestor sărbători", opinează un internaut.

În schimb, autoritățile locale au lăudat inițiativa "mascaților" din Berzunți iar primarul Ștefan Tifan a declarat, conform publicației "Adevărul", că "aceia care critică sunt aceia care nu fac nimic".

×
Subiecte în articol: Berzunți Vladimir Putin Bacău Ucraina
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close