Antena 3 CNN Actualitate Q&A: Patru afirmații eronate făcute de Kovesi în presa străină. Ce spunea șefa DNA, la scurt timp după abrogarea OUG 13

Q&A: Patru afirmații eronate făcute de Kovesi în presa străină. Ce spunea șefa DNA, la scurt timp după abrogarea OUG 13

Q&A: Patru afirmații eronate făcute de Kovesi în presa străină. Ce spunea șefa DNA, la scurt timp după abrogarea OUG 13
11 Feb 2017   •   21:19

Alessandra Stoicescu a prezentat, sâmbătă, la emisiunea ”Q&A”, patru afirmații grave făcute de șefa DNA Laura Codruța Kovesi și care au inflamat opinia publică în ultima perioadă.

Minciuna nr.1: Lupta anticorupție, afectată de OUG 13

”Lupta împotriva corupției este departe de a fi câștigată în România, în ciuda abrogării ordonanței de urgență a guvernului prin care se modifica legislația penală, a declarat procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, agenției France Presse, în data de 9 februarie a acestui an.

Mai mult, aceasta a spus că DNA "trece prin cel mai greu moment de la înființarea sa, deoarece aceste modificări ar fi afectat serios lupta împotriva corupției și competențele" instituției, adăugând că "pericolul nu a fost îndepărtat", deoarece astfel de încercări de modificare peste noapte a legilor s-ar putea repeta.

Adevărul: Abuzul în serviciu e infracțiune de serviciu, nu de corupție. Acestea sunt bine definite în Codul Penal. Află în video de mai jos explicația, pe fiecare articol în parte.

Minciuna nr.2. ”Se desființează DNA”

”Începând de acum, în fiecare zi, va exista un risc uriaș uriaş la adresa sistemului judiciar, zilnic. Pentru că zilnic putem afla despre o nouă modificare, putem descoperi schimbări ale jurisdicţiei noastre ori că instituția noastră a fost desființată, că nu mai există”, a declarat Kovesi pentru BBC, tot în data de 9 februarie 2017.

Adevărul: Există un proiect de comasare a DNA și DIICOT, dar este făcut de Raluca Prună și Guvernul Cioloș, în noiembrie 2016, și era numit parchet ANti-mafia.

Minciuna nr.3: Depășire de atribuții - Kovesi face considerente de constituționalitate și nu vrea să se mai legifereze.

Ordonanta de abrogare conține formulări declarate neconstituționale de Curtea Constituțională. Din cauza neconstituţionalităţii, abrogarea ordonanţei ar putea fi declarată neconstituţională, invalidă. (...) Pericolul exista şi în trecut. În ultimii trei ani, de când lucrez aici, au fost multe Guverne la conducerea ţării, unele au încercat să ridice obstacole în calea muncii noastre. Iar în aceşti ani, am văzut multe propuneri de amendamente legislative care ar fi avut consecinţe negative pentru capacitatea noastră operaţională”, a spus Kovesi, în interviul acordat La Repubblica.

Adevărul: Curtea Constituțională decide constituționalitatea și DNA nu legiferează.

Minciuna nr.4:  Abuzurile nu se pot produce

”Persoanele care nu au comis fapte de corupție nu au de ce să se teamă de DNA! Noi anchetăm doar persoanele care au comis fapte de corupție. (...) Noi suntem acolo să facem anchete, nu să operăm cu sentimente și ne vom continua activitatea chiar dacă a apărut această amenințare cu modificările legislative. (...) Atât timp însă cât vom avea la dispoziție aceleași instrumente, vom lupta împotriva corupției ca și până acum! (...) Activitatea DNA este verificată pe două paliere. CSM și instanță. În consecință, abuzirile nu se pot produce”, a spus Laura Codruța Kovesi, pentru RRA, la 7 februarie 2017.

 

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close