Antena 3 CNN Actualitate RADET a cerut scumpirea gigacaloriei. Cu cât ar putea să se scumpească

RADET a cerut scumpirea gigacaloriei. Cu cât ar putea să se scumpească

RADET a cerut scumpirea gigacaloriei. Cu cât ar putea să se scumpească
11 Iun 2015   •   15:42

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice majorarea preţului gigacaloriei, a declarat Gabriel Dumitraşcu, preşedintele CA al RADET.

"Am trimis un calcul la ANRSC şi le-am arătat care este costul real în momentul de faţă. Aşteptăm avizul şi Primăria Capitalei să spună da. În cazul în care spune nu (Primăria, n.r.), noi vom întreba cu ce acoperim costurile. Dacă zice da, propunerea e justificată, sperăm să se mărească cu 10-13% costurile de transport", a spus Dumitraşcu, într-o conferinţă de presă.

Dacă se păstrează proporţiile de până în prezent, 50% din majorare va fi suportată de consumator, iar 50% de către Primăria Capitalei prin subvenţie.
În prezent, RADET Bucureşti practică tarifele aprobate în anul 2011, în timp ce furnizorii de energie termică, apă, gaze naturale au majorat anual preţurile, spune Dumitraşcu. Potrivit acestuia, toate CET-urile au majorat tarifele cu 22-24% în perioada 2011-2014.
"Pierderea în fapt din cauza sistemului este cu 13% mai mare decât creşterea ipotetică. Această diferenţă de 13% nu a fost niciodată recunoscută de reglementator. Este unul dintre motivele pentru care în ultimii 25 de ani, dar cu precădere în ultimii 10-12 ani, datoriile RADET către diverşii furnizori au crescut exploziv. Deci, reglementatorul are o vină", spune Gabriel Dumitraşcu.

El precizează că toate încercările de actualizare a tarifelor au fost respinse.
"Am făcut o analiză pentru ultimii zece ani şi am constatat că toată marfa, tot agentul termic furnizat e Elcen către RADET are o valoare cu puţin peste 8 miliarde de lei. Iar în această perioadă RADET a plătit Elcen aproape 9,7 miliarde lei. Păi constatăm că deja că pe marfa furnizată am plătit cu 1,5 miliarde lei mai mult şi încă mai avem datorii de 3,6 miliarde lei", adaugă Dumitraşcu.

În anul 2011, preţul energiei termice cumpărate de la Electrocentrale Bucureşti (furnizorul principal de agent termic) era de 151,42 lei/Gcal pentru toţi consumatorii, iar în anul 2014 preţul energiei termice aprobate prin decizii ANRE pentru Electrocentrale Bucureşti era de 168,81 lei/Gcal pentru consumatorii casnici (o creştere de 11,48 %) şi de 212,64 lei/Gcal pentru consumatorii noncasnici (o creştere de 40,43 %). Faţă de anul 2011, preţurile de cumpărare a energiei termice de la producători s-au majorat. 

În anul 2015 preţul energiei termice aprobate prin decizii ANRE pentru Electrocentrale Bucureşti este de 186,07 lei/Gcal pentru consumatorii casnici (o creştere de 22,88 %) şi de 216,7 lei/Gcal pentru consumatorii noncasnici (o creştere de 43,11 %).
RADET Bucureşti este unicul operator al sistemului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Bucureşti, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi agenţi economici).

RADET Bucureşti administrează circa 4.000 km de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România.
Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori şi 5.429 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

×
Subiecte în articol: RADET
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close