Antena 3 CNN Actualitate Radicalii maghiari propun FEDERALIZAREA României. Prima cale, recompunerea "cadrului imperial"

Radicalii maghiari propun FEDERALIZAREA României. Prima cale, recompunerea "cadrului imperial"

Radicalii maghiari propun FEDERALIZAREA României. Prima cale, recompunerea "cadrului imperial"
Sursa foto: Foto: Mediafax
20 Noi 2012   •   10:25

În plină campanie electorală, radicalii maghiari au trecut de la autonomia Ţinutului Secuiesc la federalizarea României, propunere lansată în dezbatere de Institutul Balvanyos, apropiat al Consililului Naţional al Maghiarilor din Transilvania al cărui preşedinte este europarlamentarul Laszlo Tokes, scriu jurnaliştii de la gândul.info.

Astfel, la Institutul Balvanyos a fost lansată o campanie online care militează pentru federalizarea României, această formă de organizare fiind, în opinia reprezentanţilor Institutului, mai eficientă şi mai uşor de administrat.

"Merită trecute în revistă acele teme politice care atrag atenţia asupra ideii federale şi care sunt de actualitate şi în privinţa României. În esenţă există trei asemenea problematici cuprinzătoare: 1) chestiuni legate de dezvoltarea economică, de controlul mai echilibrat al resurselor, precum şi de combaterea corupţiei şi limitarea clientelismului; 2) crearea - în mod evident în cazul ţărilor mai mari - a unei uniuni politice cuprinzătoare, sau chiar a unei comunităţi, de tip nou, ce ia în considerare şi solidarităţile teritorial-culturale; 3) adaptarea la mediul unional european clădit pe principiile federalismului", explică administratorii site-ului romaniafederala.ro.

"Există cel puţin două căi în ceea ce priveşte federalizarea României. Prima cale ce poate fi adoptată este recompunerea "cadrului imperial", care ar transforma în state membre "ţările" existente înaintea marilor unificări. (...) Ar fi posibilă, însă, şi o a doua cale de federalizare care ar însemna o tentativă de a constitui pe teritoriul statului naţiune (omogenizat mai mult sau mai puţin) "cadre cu graniţe neutre", componente ale federaţiei, dar la o scară mai mică", se arată în textul campaniei.

Citeşte articolul integral pe gândul.info.

×
Subiecte în articol: maghiar
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close