Antena 3 CNN Actualitate Pericol pentru copiii din școli și grădinițe! Petrec cel puțin 8 ore pe zi în prezența unui gaz cancerigen

Pericol pentru copiii din școli și grădinițe! Petrec cel puțin 8 ore pe zi în prezența unui gaz cancerigen

În școlile și grădinițele de la noi din țară există un nivel crescut de radon, avertizează specialiștii!

Pericol pentru copiii din școli și grădinițe! Petrec cel puțin 8 ore pe zi în prezența unui gaz cancerigen
de Gabriela Mladin    |    08 Iul 2021   •   08:03

Radonul este un gaz cancerigen, extrem de periculos. Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca spun că reabilitarea termică a clădirilor, finanțată de autorități, contribuie la creșterea nivelului de radon din clădiri. 

Cu alte cuvinte, elevii și angajații care își petrec jumătate din zi în aceste spații, sunt în pericol. 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca este singura instituție din România care a făcut măsurători ale radonului și are rezultate științifice solide în domeniu. În opinia experților de aici, creșterea concentrației de radon pune în pericol sănătatea copiilor și a angajaților care petrec zilnic, în aceste clădiri, între 8 și 10 ore. 

Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, majoritatea școlilor și grădinițelor care au fost renovate conținând cantități mari din acest gaz extrem de toxic. Anveloparea și montarea unor geamuri termopan împiedică aerisirea naturală, astfel încât se ajunge la o creștere a concentrației de gaz nociv foarte mare. 

Cercetătorii internaționali spun că o astfel de expunere echivalează fie cu realizarea a 150 de radiografii pulmonare pe an, fie cu fumatul a 16 țigări pe zi. 

×
Subiecte în articol: radon
Parteneri
Comuna din România unde se construieşte cea mai mare fermă de porci din Europa
x close