Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor, despre achiziționarea avioanelor militare de jumătate de miliard de euro: ”Trebuia făcută de acum 15 ani”

Radu Tudor, despre achiziționarea avioanelor militare de jumătate de miliard de euro: ”Trebuia făcută de acum 15 ani”

Analistul militar Radu Tudor a comentat achiziționarea de către România a 32 de avioane F-16 din Norvegia.

Radu Tudor, despre achiziționarea avioanelor militare de jumătate de miliard de euro: ”Trebuia făcută de acum 15 ani”
Sursa foto: Antena 3 & mapn.ro
de Adelina Miron    |    10 Dec 2021   •   15:39

„România are o întârziere uriașă la capitolul înzestrare militară, iar Forțele Aeriene Române sunt văduvite de aceste avioane de luptă de mai bine de 25 de ani. Noi facem acum achiziții esențiale pentru apărarea spațiului aerian românesc și aliat. La baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu se execută misiuni de poliție aeriană cu sprijinul unor aliați din NATO. România nu are capacitate deplină fără sprijinul aliaților NATO.

Costul nu este unul mare pentru că bugetul Apărării în România cu angajamentul de 2% din PIB ca stat membru NATO este de aproape 4 miliarde de euro. 400 de milioane înseamnă 10% pentru un număr important de aparate. La finalul achiziției România va avea 48 de avioane de luptă bine dotate. Facem ceea ce trebuia făcut de acum 15 ani”, a explicat Radu Tudor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Achiziția avioanelor, împreună cu suportul logistic şi echipamentele specifice, va costa aproximativ 454 milioane de euro.

Fondurile estimate pentru realizarea Capabilităţii Operaţionale Aeriene de Tranziţie sunt de aproximativ 454 milioane de euro, fără TVA, din care pachetul propus de Guvernul Norvegiei este de aproximativ 354 milioane de euro, fără TVA, şi 100 de milioane de euro, fără TVA, suportul logistic şi echipamentele specifice incluse în pachetul de la Guvernul Statelor Unite ale Americii", se arată într-o cerere a ministrului Apărării, Vasile Dîncu, trimisă preşedintelui Senatului României, Florin Cîţu.

×
Subiecte în articol: radu tudor avioane
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close