Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor, despre angajamentul marilor puteri de evitare a unui război nuclear: ”Ne interesează în mod direct și pe noi, românii”

Radu Tudor, despre angajamentul marilor puteri de evitare a unui război nuclear: ”Ne interesează în mod direct și pe noi, românii”

Cele cinci puteri nucleare din Consiliul de Securitate al ONU au publicat un angajament comun de a reduce riscul unui război nuclear. Documentul a fost semnat de Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie și Franța, cele cinci state cu arme nucleare recunoscute prin Tratatul de neproliferare nucleară din 1968.

Radu Tudor, despre angajamentul marilor puteri de evitare a unui război nuclear: ”Ne interesează în mod direct și pe noi, românii”
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Ian 2022   •   13:39

Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că cele cinci state au lucrat mai multe luni la această declarație, în ciuda tensiunilor în creștere de pe scena globală, dintre Rusia și Ucraina și dintre China și Taiwan. 

Pe lângă cele cinci țări recunoscute oficial ca puteri nucleare, mai există cel puțin alte patru care dețin astfel de armament, India, Pakistan, Coreea de Nord și Israel.

Analistul militar Radu Tudor susține că acest document este de interes și pentru România, dar că mesajele trimise de China, care susține că va continua să își crească capacitățile nucleare, fac ca angajamentul marilor puteri să pară mai mult ”o declarație de bune intenții”:

„Acest document are o parte bună și una mai puțin bună. Aceste mari puteri nucleare negociază și dovedesc bune intenții în ideea reducerii arsenalului nuclear. Partea mai puțin bună este că după realizarea acestui acord, China comunistă a emis un comunicat în care spune că va continua modernizarea armamentului său nuclear și extinderea sa.

Din acest punct de vedere, angajamentul pare să fie o declarație de bune intenții, o dovadă a faptului că dialoghează, dar efectele dialogului nu par să fie cele scontate și ne interesează în mod direct și pe noi, românii, modul în care marile puterii renegociază aranjamentele de securitate. Eu sper ca efectele dialogului Joe Biden - Vladimir Putin să genereze întărirea Alianței Nord-Atlantice, în special aici pe flancul de est, și tot ceea ce reprezintă element pozitiv de dialog să se materializeze în sensul întăririi NATO.”, susține Radu Tudor.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close